Ezek a természetfotók téged is elvarázsolnak

Erős mezőnnyel indította az évadot a Varázslatos Magyarország természetfotós pályázat, a kilenc hónapon át tartó verseny első megmérettetésének legjobb képei egyből magával ragadják az embert. Nézd meg galériánkat, és csodáld meg te is a hazai természetfotósok legjobb képeit!

2023.05.25.

Nagy Dunakanyar-evezés tengeri extrákkal

Május 20-án hirdették meg az 1. Nagy Dunakanyar Evezést, amely több mint 300 indulóval az ország legnagyobb egynapos vízitúra rendezvénye lett. A Turista Magazin csapata is részt vett az Esztergomból induló eseményen. Volt napsütés, erős szembeszél, meg tarajos hullámok a hömpölygő Dunán, és a tengeri evezés élményét átélni nagyban segített az időjárás is. Galériánkban az evezés legjobb pillanatait nézhetitek meg.

2023.05.23.

Gyönyörű a május a Fóti-Somlyón

Harsogó zöldek, színes virágok, még színesebb lepkék, meglepő sziklák, gyönyörű faóriások, és persze szélben hullámzó árvalányhajak. Ez mind-mind itt található a kicsiny Fóti Somlyó-hegyen, ami ráadásul nem is igazi hegy, hanem domb. Ez persze mit sem von le nagyszerűségéből.

2023.05.14.

Azáleás-völgy – Tündérkert Zalában

Májusban az ország néhány pontján ugrásszerűen megnő a virágokat szerető látogatók száma. Ilyenkor pompáznak ugyanis a gyönyörű rododendronok. A virágzó cserjék kivételes látványában mi ezúttal a zalaegerszegi Azáleás-völgyben gyönyörködtünk.

2023.05.10.

Várak régen és most

Számos vár nyerte vissza régi fényét az utóbbi évtizedekben, de vajon milyennek látta ezeket a történelmi jelentőségű építményeket a múlt század embere? Képes időutazásunkon most ti is megnézhettek jó néhány várat egykori állapotában és napjainkban.

2023.04.29.

Sarki fény és Hold-Vénusz együttállás csodás képeken

Az utóbbi napok bővelkednek a szebbnél szebb égi jelenségekben, amelyeket hazánkból is megcsodálhattunk. Összeszedtünk nektek pár remek képet hazai fotósoktól, amelyet a lenyűgöző sarki fényről és a Hold-Vénusz pompás együttállásáról készítettek.

2023.04.24.

Káprázatos felvétel a porfelhős Orionról

Az egyik leggyakrabban fotózott ködösség, mégis ritka az igazán jó felvétel róla. A hónap asztrofotójának választott kép viszont világszinten is egyedülálló lett; hogy miért, az cikkünkből kiderül.

2023.04.20.

Ilyen volt a 41. Gerecse – Galéria

Volt olyan túrázó, aki a hideg időjárás ellenére végig mezítláb túrázott, volt lánykérés a célba érkezéskor, volt ünnepi 18. születésnapi túra is, a legidősebb túrázó 85, míg a legfiatalabb 2 éves volt. Nézegess képeket az eső áztatta, de így is szuper hangulatú túráról.

2023.04.17.

Egy eltűnt kun falu utolsó emléke

Lajosmizsétől néhány kilométerre, szántók és gyümölcsösök mozaikjai között áll magában a Felső-Kiskunság egyik legérdekesebb gótikus templomromja. Mizse-szék középkori templomának csonkán égnek meredő falai az idő és a történelem viharaival dacolva őrzik az egykor itt élt kunok és „szállásuk” emlékét.

2023.04.12.

Egy magyar fotós képe is esélyes a győzelemre

A holland szervezésű Nature Photographer of the Year természetfotós pályázat közönségdíjának megnyerésére Alicki Manó flamingós képe is esélyes. Ebben pedig ti is segíthettek, ha szavaztok fotójára. Mutatjuk a szavazás menetét és a nem kevésbé zseniális rivális képeket.

2023.04.03.

Azt hitted, csak a vízszint változott a Velencei-tónál?

Érdemes az alacsony vízállásról szóló hírek melett (és miatt) két lépést hátralépni, és megnézni azt is, hogyan alakítottuk mi emberek a tavat, különösen az elmúlt hét évtizedben. A Fortepan közösségi fotóarchívum huszadik századi képenek helyszíneit kerestük meg, és mutatjuk meg interaktív cikkünkben.

2023.04.03.

Fotós kalandozás a természet apró lényeivel

Egy felejthetetlenül kalandos napot töltöttünk el Ujvári Zsolt természetfotóssal, aki segített nekünk az erdő legapróbb, szemmel sokszor nem is látható élőlényeit megtalálni, hogy lefotózhassuk őket. Gömböcugrókák, ugróvillások, kérészlárvák, soklábúak, páncélosatkák, és megannyi apró lény került lencsevégre.

2023.03.28.

Folytatódik a magyar természetfotósok sikersorozata

A spanyol és az olasz nemzetközi természetfotós pályázat után a német szervezésű Glanzlichter pályázaton is remekeltek a magyar fotósok. Daróczi Csaba újabb kategóriagyőzelmet zsebelhetett be, és további három magyar került be remek képeivel a legjobbak közé.

2023.03.20.