A kéktúrázásról lesz szó a Világjáró estéken

2023. október 9.

A kéktúrázásról lesz szó a Világjáró estéken

Október 10-én, kedden az Országos Kéktúráról hallhattok előadást a Magyar Földrajzi Múzeumban.

"A kéken a zöldben - Magyarország felfedezőútja, az Országos Kéktúra" címmel Stramszky Judit, a Magyar Természetjáró Szövetség szakmai igazgatója fog mesélni az Országos Kéktúráról a Magyar Földrajzi Múzeum hagyományos, Világjáró esték sorozatában. Ezeken az esteken általában messzi földeket, érdekes országokat bejárt utazók mesélnek élményeikről. Ezúttal azonban a közeli, ám sokak számára még nem ismert tájakról lesz szó, amelyeket az ország legismertebb túraútvonala, a Kéktúra érint.

Az eredetileg az 1950-es években életre hívott túramozgalom ma a reneszánszát éli: a Magyarországot az osztrák határon magasodó Írott-kő és a keleti végein található Hollóháza között átszelő útvonalnak, amelyet a National Geographic 2020-ban a világ 25 leginkább ajánlott úti célja közé sorolt, évről évre több ezren vágnak neki.

A fehér alapon kék sávval jelölt túrát tetszőleges irányba és szakaszolással, bármiféle időbeli megkötés nélkül teljesíthetjük gyalogosan, de ahhoz, hogy kiérdemeljük érte a hivatalos jelvényt, be kell gyűjtenünk mind a 152 bélyegzőt a Magyar Természetjáró Szövetségnél beszerezhető igazolófüzetünkbe. Hacsak nem vadkempingezünk, a szállásokat érdemes lefoglalnunk már indulás előtt, amiben segítséget nyújt a mozgalom honlapja. Az útvonal végig középhegységi terepen vezet, ezért különösebb technikai nehézségeket nem tartogat, és nemcsak a fővárost, Budapestet, hanem a Közép-Európa legnagyobb tavának számító Balaton nyüzsgő partját is meglátogatja. Az Országos Kéktúra két “testvérével”, a Dél-dunántúli Kéktúrával és az Alföldi Kéktúrával együtt egy teljes túrakört alkot Magyarországon.

Az előadáson sok-sok érdekességet hallhatunk az Országos Kéktúráról: például az útvonal karbantartásának nehézségeiről, a teljesítőkkel való kapcsolattartásról, arról, hogy miért változik állandóan a nyomvonal, vagy hogy milyen szempontok alapján jelölik ki a bélyegzőhelyek helyét.

Helyszín: Magyar Földrajzi Múzeum (2030 Érd, Budai út 4.)

Időpont: 2023. október 10. 18 óra

Belépődíj: 500 Ft