Kéktúra bizottság

Az MTSZ túramozgalmaival (Országos Kéktúra, Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra, Alföldi Kéktúra, Gyermekkéktúra, Portyázások Magyarország jellemző földrajzi pontjaira) kapcsolatos feladatok jelentős részét és azok koordinálását a Szövetség Országos Központjának Kéktúra Csapata látja el.

A Kéktúra Csapat tagjai felelnek a kéktúrázókkal történő kapcsolattartásért (email, honlap, ügyfélszolgálat), a túramozgalmak igazolófüzeteinek frissítéséért, kiadásáért és értékesítéséért, a teljesítésért járó jelvények, elismerések kiadásáért, a nyilvántartásáért és az adminisztrálásáért. Ide futnak be a kéktúrák nyomvonalához és bélyegzőhelyeihez kapcsolódó terepi problémák, bejelentések is. A csapat tagjai összegyűjtik ezeket a feladatokat, és elvégzik a terepi karbantartásokat is (bélyegzőhelyek, bélyegzők, útvonal változások, irányító táblák). Ide tartozik további minden, kéktúrákkal kapcsolatos kommunikáció, figyelmeztetés, az útvonalak adatainak naprakészen tartása.

A Szövetség Országos Központjának munkatársai, akik a bizottsággal együttműködve dolgoznak:

  • Ballon Viktor, az MTSZ szakági munkatársa. A túrázás mellett a hegyi és vízi sportok lelkes művelője, cserkész, a Hegyi Sport Club tagja.
  • Molnár Richárd, az MTSZ szakági munkatársa, bronz- és ezüstjelvényes túrázó. A teljesítménytúrázás mellett lelkes kéktúrázó, a Pest Megyei Vadvirág Természetjáró Egyesület tagja.

Kéktúra ügyfélszolgálat

Ügyintézés: hétfőn és szerdán, 11:00-17:00 között, előre foglalt időpontban. Az időpontfoglalási rendszer ezen a linken érhető el.


Elérhetőség
: kektura@termeszetjaro.hu

Kéktúra Bizottság

A bizottság feladatai

A bizottság önkéntes tagjai ellenőrzik a beérkezett igazolófüzeteket, és döntenek arról, hogy sikeres volt-e a teljesítés. Az ellenőrzés legfontosabb szempontja az útvonalkövetés, amit a bélyegzőpontokon kint lévő lenyomatokkal és a túranap dátumával lehet igazolni a füzetben a megfelelő helyen. A kéktúra-ellenőrök hetente ülnek össze, hogy ellenőrizzék az addig beérkezett Kéktúra igazolófüzeteket. Folyamatosan kapcsolatban vannak az Szövetség Országos Központjának Kéktúra Csapatával, tapasztalaikkal támogatják a kéktúrák koordinálását, és javaslataikkal segítik a jövőbeli elképzeléseket, fejlesztési terveket.

Tagjai

  • Csernus Lukács Gábor: 2016 óta tagja az ellenőri csapatnak, a Kéktúra Bizottságnak. A kektura.hu „Ellenőri tapasztalatok” cikksorozatának szerzője, a heyjoe.hu több túraútvonalának a felelőse és Kéktúra kvízmestere, valamint négy, túrázással kapcsolatos FB-csoport adminisztrátora, moderátora is egyben. 1988 óta kéktúrázik, jelenleg 2 Kékkör teljesítése van, és a 13. OKT bejárásának végéhez közeledik. A Kanizsa Kul-Túra Egyesület tagja.
  • Kucsera Ákos: 2020 óta tagja a Kéktúra Bizottságnak, 2018 óta a Naplás Egyesületnek. Túrázó pályafutása kezdetétől kéktúrázik. A Kékkör teljesítése alatt érdeklődése fokozatosan fordult a teljesítménytúrázás felől a túramozgalmak felé, de már nem csak a kék sávon. Így került a gyűjteményébe a Közép-dunántúli Piros, a Dél-dunántúli Piros és a Rákóczi Piros jelvénye is. Túráiról beszámolót blog formájában szokott vezetni (Bakancsos Barangoló).
  • Herczeg Antal: 2021 elején csatlakozott az ellenőri csapathoz. "Meglehetősen későn, 2016-ban vágtam bele a kéktúrázásba, mentségemre szóljon, hogy előtte húsz évig vitorlázógéppel repültem, ebből tíz évig oktattam ezt a csodálatos sportot. Azóta befejeztem a Kékkört, már a harmadik OKT és második DDK füzetembe gyűlnek a pecsétek, és tavasszal belevágok a második AK-ba is. Ahogy egyik növendékem mondotta volt „Tóni, te semmit sem tudsz félgőzzel csinálni!”
  • Tóth Tamás: Két éve tagja a Kéktúra Bizottságnak. Több mint 21 éve kezdte a túrázást, 10 éve vezet egy és több napos túrákat kisebb-nagyobb csapatoknak. Sokan személyesen is ismerhetik a kék-, piros- és zöld túravándorlásokról. Kétszeres OKT és DDK teljesítő. Jelenleg harmadik OKT és első AK teljesítését járja.