Turistaút Szakbizottság

A Magyar Természetjáró Szövetség Turistaút Szakbizottsága 2013. március 4-én kezdte meg működését. A turistautakkal kapcsolatos feladatok ellátása a szövetség kiemelt szakmai területe.

A bizottság szorosan együttműködik a Szövetség Országos Központjának szakmai igazgatóságával, támogatja a turistaút-hálózathoz és az útjelzési rendszerhez kapcsolódó kezdeményezések, javaslatok és állásfoglalások kialakítását, a szakmai döntések meghozatalát, közösen szervezik az útjelző-vezetői találkozókat és gondozzák a témához tartozó útjelző módszertani útmutatókat, szabályzatokat, oktatási anyagokat.

A Szövetség Országos Központjának munkatársai, akik a bizottsággal együttműködnek, dolgoznak:

  • Makrai Kornél, az MTSZ szakági munkatársa, a Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület tagja, bronz- és ezüstjelvényes túravezető, útjelző-vezető.
  • Argalász Péter, az MTSZ szakági munkatársa, bronzjelvényes túravezető, útjelző-vezető.

A 2021-ben megújult Turistaút Szakbizottság önkéntes tagjai:

  • Balázs László, a Somogy Megyei Természetbarát Szövetség elnöke, a Zöldpont Életmódklub tagja, bronz- és ezüstjelvényes túravezető, útjelző-vezető, aranyjelvényes túrázó, Dr. Téry Ödön emlékérem kitüntetettje, MTSZ vizsgabiztos.
  • Dr. Berecz Tibor, a Naplás Természetjáró, Természetvédő, Kulturális és Szabadidősport Egyesület és a Pénzügyőr Sportegyesület Természetbarát Szakosztályának tagja, bronzjelvényes túravezető, útjelző-vezető.
  • Oláh Tamás, az Olajipari Természetbarát Sportegyesület tagja, útjelző-vezető, Czárán Gyula emlékérem kitüntetettje.
  • Sebestyén Pál, a Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület technikai bizottságának tagja, útjelző-vezető, gyalogos vándortábor-vezető, Czárán Gyula emlékérem kitüntetettje.

A turistautak létrehozásával, működtetésével és megszüntetésével foglalkozó munkacsoport és a Turistaút Szakbizottság a turistaut@termeszetjaro.hu e-mail címen érhető el.