Hogyan csatlakozhatok az MTSZ-hez?

A Magyar Természetjáró Szövetség 2023. január 1-jétől egy új tagszervezeti regisztrációs felületet indított. Az új csatlakozó egyesületeknek az adminisztrációt ezen a felületen kell elvégezni, valamint a tagság megújítását és a tagdíjbefizetések dokumentálását is ezen a felületen tartjuk számon.

A CSATLAKOZÁS MENETE

Új szervezetek hogyan csatlakozhatnak az MTSZ-hez?

Ha az MTSZ tagszervezete szeretne lenni, első lépésként a kapcsolattartónak kell új felhasználói fiókot létrehoznia a honlapunkon. Ekkor elérhetővé válik az „Új tagszervezet csatlakozási kérelem” oldala, ahol a csatlakozni kívánó szervezet alapadatait kérjük kitölteni. Az elküldött kérelmet szövetségünk megkapja, majd a megadott emailcímre kiküldjük a tagsági regisztrációs felületre való belépéshez szükséges tudnivalókat (ahol további adatokat kell majd kitölteni). Amennyiben a szervezet megfelel minden feltételnek, értesítjük a belépés elfogadásáról és a tagdíj befizetésének menetéről.

A csatlakozási kérelem elindításához, kérjük, kattintson az 'Új tagszervezet csatlakozási kérelem' oldalunkra!

Lehet-e magánszemély tagja az MTSZ-nek?

A szövetség rendes tagja a Civil Törvény (2011. évi CLXXV.) és az MTSZ alapszabálya értelmében természetes személy (magánszemély) nem lehet. Ahhoz, hogy valaki az MTSZ tagsági igazolásával rendelkezzen, egy regisztrált tagszervezetébe kell belépnie.

Különleges jogállású természetes személy lehet tagja a szövetségnek, mint pártoló vagy tiszteletbeli tag.

Előző évi regisztrációval rendelkező tagszervezeteinknek

A szövetség alapszabálya szerint azon tagszervezet képviselői jogosultak szavazni az éves Választmányi ülésen, akik a gyűlés előtt 60 nappal érvényes tagsággal rendelkeznek.

Ennek értelmében felhívjuk tagszervezeteink figyelmét, hogy a 2023. május 20-i Választmányi gyűlésen az a szervezet rendelkezik mandátummal, amelyik az idei évi tagsági regisztrációját 2023. március 20-ig rendezte.

A 2023. évi regisztrációt a tagsági regisztrációs oldalon szükséges elvégeznie a tagszervezet kapcsolattartójának. A tagdíj számla elkészültéről e-mailben értesítést küldünk a kapcsolattartónak, aki a levélben található link segítségével tudja letölteni/megtekinteni a számlát. A link az adminisztrációs felületünkre vezet, ezért a számla megtekintéséhez először be kell jelentkezni a fiókba.

Végül e-mailben küldjük a regisztrációval kapcsolatos tudnivalókat is (kuponkódok, érvényesítő matrica igénylés, elérhetőségek, stb.) a kapcsolattartó e-mail címére.

Évközbeni adatváltozások, kapcsolattartás

A tagsági regisztráció - adategyeztetés, tagdíj befizetés - lezárása után év közben az adatok módosítására nincs lehetőség a felületen. Minden adat-, kapcsolattartó- vagy képviselő változást a tagsag@termeszetjaro.hu címre kérjük jelezni.

Év közben tagszervezeteink számára a kapcsolattartást a következő csatornákon keresztül biztosítjuk:

Személyes ügyfélfogadás:

 • Hétfő és szerda (csak munkanapokon) 11:00-17:00, előre egyeztetett időpontban. Kattints az időpontfoglaló oldalunkra!
 • Irodánkat a 1075 Budapest, Károly körút 11. 7. emelet cím alatt találod. Az irodaház bejáratát a Károly körút felől közelítsd meg.
 • Postacím: 1244 Budapest, Pf. 846.
 • Telefon: +36-1-311-2467 és +36-1-332-7177 / 3-as menüpont: Országos Központ
 • E-mail: tagsag@termeszetjaro.hu
Tagsági díj

Az éves tagdíj mértéke legfeljebb 100 fő regisztrált tagig 10 000 Ft, 101 tagtól 20 000 Ft. A tagdíj befizetése csak banki átutalással lehetséges.

Felhívjuk a tagság figyelmét, hogy a Magyar Természetjáró Szövetség bankszámlaszáma 2023. március 1-i hatállyal megváltozott. Az új bankszámlaszám: 58600551-11216931.

A tagdíjat kizárólag a beadott csatlakozási kérelem (tagsági regisztráció) jóváhagyásáról szóló értesítés kézhezvétele után kell befizetni, az emailben kapott tájékoztatás szerint.

MTSZ érvényesítő matrica

Az MTSZ a tagszervezeteinek az általuk leadott taglétszámnak megfelelő számú, nem sorszámozott érvényesítő matricát biztosít. Az egyesületi tagok ezzel tudják igazolni, hogy szervezetük az MTSZ tagja. Az MTSZ igazoló matricát a tagegyesületi igazolványra lehet felragasztani. Amennyiben az egyesület nem rendelkezik saját igazolvánnyal, akkor az MTSZ kérésre díjmentesen biztosít papír alapú természetjáró igazolványokat a tagok részére. Az MTSZ érvényesítő matricák igényléséhez a tagszervezet tagjainak személyes adatait nem kell közölni.

Ahhoz, hogy egy tagszervezetünk tagja a természetjáró minősítéshez szabályosan hozzájuthasson, MTSZ kitüntetésre jelölhessék, vagy MTSZ képesítést (túravezetői, útjelző-vezetői) szerezhessen, rendelkeznie kell MTSZ érvényesítő matricával.

2019-től kezdve az egyes minősítési fokozatok elbírálása, illetve a kitüntetési javaslat felterjesztése során a tagszervezetnek igazolnia kell, hogy az érintett személy az adott időszakban rendelkezett az MTSZ-tagságot igazoló érvényes matricával, vagy a korábban kiadott „tagsági” kártyával, azaz egyesületén keresztül kapcsolódott a szövetséghez.

MTSZ-kedvezmények tagoknak

1.

A Természetjáró kedvezménykártyát (TEKA) a Turistashopban lehet megvásárolni. Teljes ára bruttó 4900 Ft*, azonban az érvényes MTSZ tagsággal rendelkező tagegyesületek tagjai kedvezményesen 1500 Ft-ért juthatnak hozzá. Újdonság, hogy a kártya érvényességi ideje a vásárló által választott hónaptól kezdődően 13 hónap.

A kedvezményes TEKA vásárlására két lehetőséget biztosítunk attól függően, hogy ennek az árát az egyesületi tag maga fizeti ki a saját számlaszámáról, vagy a tagszervezet rendezi.

*2023 januári adat

TEKA igénylése egyesületi tag esetén

Minden tagszervezetünk részére kiadunk egy egyedi kuponkódot, amit annyiszor lehet felhasználni, amekkora taglétszámot korábban leadott a szervezet az adategyeztető nyilatkozaton. A kódokat a tagdíj befizetése után e-mailen küldjük el a tagszervezeti vezetők részére.

A Természetjáró Kedvezménykártyát mindenkinek saját magának kell megrendelnie a turistashopban, ezért a vezetőknek kiadott egyedi kuponkódot át kell adni az egyesületi tagoknak.

TEKA igénylése tagszervezeti rendelés esetén

Amennyiben a TEKA árát a tagszervezet rendezi, abban az esetben lehetőséget biztosítunk csoportos megrendelésre is. Ilyen esetben kérjük, a vásárlási igényt jelezzék felénk a kartya@termeszetjaro.hu e-mail címen. Kizárólag egyeztetés után kérjük az összeg utalását és a nyilatkozatok postázását. Az elkészült kártyákat postai úton küldjük, de lehetőség van a személyes átvételre is az irodánkban.

2.

Az érvényes tagsági jogviszonnyal rendelkező tagszervezetek tagjai 25%-kal kedvezőbb áron juthatnak hozzá a Turistashop megjelölt termékeihez is.

Kik vagyunk?

A Magyar Természetjáró Szövetség egy száztíz éves múltra visszatekintő szakmai szervezet. Feladata a kulturált egyéni és szervezett természetjárás elősegítése és népszerűsítése. Kétszáznál is több tagegyesületünk segítségével elkötelezetten dolgozunk a hazai gyalogos természetjárás hagyományainak megőrzéséért, népszerűsítéséért, valamint a biztonságos turistaút-hálózat megteremtéséért és fenntartásáért.

Miért jó az MTSZ tagszervezetének lenni?

Azért, mert

 • Tagsági ügyfélszolgálatunkon és szakmai összejöveteleinken a Szövetség Országos Központjának kollégái segítik, tájékoztatják naprakész információkkal tagszervezeteinket.
 • A természetjárás különféle területein zajló – például a turistaút-hálózat fenntartása vagy az oktatás fejlesztése – szövetségi tevékenységekben, szakmai bizottságokban való részvételi lehetőség.
 • Társadalmi felelősségvállalásunk egyik legfontosabb sarokpontja a biztonságos túrázás elősegítése, ezért minden évben pályázatot írunk ki kopott, hiányos turistajelzések felújítására Erre útjelző-vezető szakemberekkel rendelkező tagegyesületeink jelentkezhetnek, ami egyben bevételi forrást is biztosít számukra.
 • Az MTSZ természetjáró képzései naprakész tudással vértezik fel a jövő túravezetőit, túrázóit és útjelző-vezetőit. A tanfolyamokat tagszervezeteink szervezik, az Oktatási Bizottság felügyelete és koordinációja alatt, az Országos Központ támogatásával.
 • Elismeréssel jutalmazzuk, és egyben folyamatos, aktív természetjárásra motiváljuk egyesületeink túrázóit az MTSZ által évente adományozott kitüntetések, valamint a természetjáró minősítések keretein belül.
 • Tagegyesületünk tagjainak töredékáron biztosítunk Természetjáró kedvezménykártyát (TEKA), amely szerződött partnereink szolgáltatásaira 5-50%-os, a Turistashopban forgalmazott termékek vásárlására 20%-os kedvezményt nyújt, valamint az MTSZ által szervezett rendezvényeken is kedvezménnyel lehet részt venni vele.
 • Az érvényes tagsági jogviszonnyal rendelkező tagszervezetek tagjai 25%-kal kedvezőbb áron juthatnak hozzá a Turistashop megjelölt termékeihez is.