Érdemes tisztában lenni az erdő veszélyeivel!

A Turista Magazin szerkesztősége a múlt héten körbejárta az elmúlt hetek fontos "erdei témáját", a fakidőlések okait, hátterét. Habár a cikk alapvetően a Mátrában és a Bükkben történt eseményekkel foglalkozik, az általános érvényű igazságokkal érdemes képben lenni, ha a Gerecsében vagy hazánk bármely erdejében járunk.

2023.02.06.

Tíz ok, ami miatt természetjáróként különösen törekszem arra, hogy ne használjak autót

Ki más legyen a legharcosabb környezet- és természetvédő, ha nem a természet csodáira rendszeresen rácsodálkozó természetjáró? Szerintem ez mindent el is mond, de az európai autómentes nap apropóján most összeszedtem, hogy mi a baj az autóhasználattal a felelős természetjáró szempontjából.

Felvértezheted magad a fájdalmas lódarázscsípés ellen

Ha valamivel nem szeretnénk a természetet járva közelről találkozni, az – rögtön a medve után – kétségkívül a lódarázs. Szúrása rendkívül fájdalmas, és esetenként még annak is komoly gondot okozhat, aki nem allergiás a mérgére. Ha azonban megismerjük a fajt, nagyobb eséllyel védhetjük ki a kellemetlen eseményt. Cikkünkben mindent összeszedtünk, amit a lódarázsról tudni kell, és azt is eláruljuk, mi a teendő, ha megtörtént a baj.

Szélsőséges és változékony időjárás kora következik a Kárpát-medencében?

Míg az idei nyarunk nagy vonalakban az extrém melegről, a hőhullámokról és az aszályról szól, addig a január és a február a szélsőséges szeleiről marad emlékezetes. A viharos széllökések nem egyszer elérték a 90-110 km/óra sebességet, több napi szélrekord is megdőlt. Átlagszél tekintetében ez volt a negyedik legszelesebb februárunk az évezredforduló óta. Gaál Áron meteorológussal, az Országos Meteorológiai Szolgálat Időjárás-előrejelző Osztályának vezetőjével beszélgettünk szupercellákról, zivatarokról, viharciklonokról, időjárás-előrejelzésről és a szelek birodalmáról.

Kinek a feladata a gazos turistautak karbantartása?

Avagy a turistautakon elvárható komfortos gyaloglás és a növényzet természetes növekedésének összefüggései.

A címben feltett kérdés megválaszolása nem annyira egyszerű, mint azt sokan gondolják. Először is nem árt tudni, hogy a hazai gyalogos turistautak jogszabályi környezete meglehetősen hiányos. Azaz nincs pontosan meghatározva, hogy mi a turistaút, ki és hogyan hozhatja létre, illetve tarthatja azt karban. Emellett minden turistaút kapcsán, ha ott bármit is szeretnénk „külső” beavatkozásként véghezvinni, alapvető kérdés, hogy ki az adott terület tulajdonosa vagy kezelője, ő konkrétan mire ad engedélyt, hozzájárulást.

2022.07.15.

Fontos tudnivalók a villanypásztorról

Nemrégiben bejelentés érkezett ügyfélszolgálatunkra arról, hogy az Országos Kéktúra 9. szakaszán, Bakonykútipusztán egy áram alatt lévő kerítés állja útját a túrázóknak - legalábbis a kihelyezett figyelmeztető táblák szerint.

2022.06.30.