Itt a vadászati szezon, megjelentek a korlátozó táblák az erdőkben

Szerző:
Magyar Természetjáró Szövetség
2023. szeptember 26.

Itt a vadászati szezon, megjelentek a korlátozó táblák az erdőkben

Az elmúlt hetekben nagy port kavart, hogy az Országos Kéktúra egy Eger melletti szakaszát másfél hónapra teljesen le akarta zárni egy helyi vadásztársaság. A tábla végül lekerült, részben a Magyar Természetjáró Szövetség közbenjárásának köszönhetően, a helyzet azonban nem ilyen egyszerű.

Különböző túrázós Facebook csoportokban bukkant fel egy kép, amely végül országos szinten nagy port kavart, és még a Telexhez is eljutott.

Aki esetleg lemaradt volna, azok számára röviden az esetről:

  • Még augusztus végén helyezett ki egy táblát a helyi vadásztársaság az Országos Kéktúra (OKT) útvonalára a Sirok–Szarvaskő között vezető szakaszon, hogy október közepéig teljesen lezárták a területet vadászat miatt, de október 15-tól január végéig is csak öt órát engedélyeztek volna erdőlátogatásra 10 és délután 3 között.
  • A nagy indulatokat kiváltó tábla híre a Magyar Természetjáró Szövetséghez (MTSZ) is eljutott, mi pedig – házon belüli egyeztetés után – felvettük a kapcsolatot az Agrárminisztériummal és a területileg illetékes Egererdő Zrt-vel.
  • A táblát végül el kellett távolítania a helyi vadásztársaságnak, amelynek ugyan valóban van vadászati joga – és ezzel együtt korlátozási lehetősége is – az adott erdőterületekre, ám az ezen áthaladó szekérútra, és az itt vezető OKT-ra már nem.

Az üggyel kapcsolatban Farkas Péter, az MTSZ kommunikációs igazgatója is nyilatkozott a Millásregelli című rádiós műsorban, amely során a konfliktus jogi hátterét, valamint a lehetséges megoldásokat is jól összefoglalta. A mintegy tízperces beszélgetést ide kattintva lehet meghallgatni (az említett blokk 20:10-től kezdődik).

Akár fél évre is lezárható egy erdőterület

A fenti ügy egyébként jól rámutat a helyzet hiányosságaira, ami sok konfliktushoz vezet és vezethet a természetjárók és a vadásztársaságok között. Fontos tudni, hogy a jelenleg hatályos erdőtörvény szerint mind az erdőgazdálkodó, mind a vadászatra jogosult korlátozhatja és feltételhez kötheti az erdő egyes részeinek látogatását, tehát egy fakitermelés vagy vadászat miatt teljesen le is zárhatnak egy-egy erdőterületet bizonyos ideig.

A lezárás ideje több szempontból is fontos, mert a jogszabály szerint csak azokat a korlátozásokat köteles az erdőgazdálkodó előzetesen bejelenteni az erdészeti hatóságnak, amelyek tervezett ideje meghaladja az egy hónapot.

A bejelentéshez mellékelni kell a korlátozással érintett területet ábrázoló erdészeti nyilvántartási térképet és a látogatás korlátozásának indokát, illetve feltételhez kötésének módját és idejét. A jelenlegi szabályozás meglehetősen nagy teret ad a korlátozásokra, ugyanis akár fél évre is le lehet zárni egyes erdőterületeket.

Idáig tehát tisztáztuk, hogy kik és mennyi ideig zárhatnak le különböző okok miatt területeket, azt viszont még nem, hogy mindezekről honnan lehet tudomásunk, pedig erre is kitér a már hivatkozott erdőtörvény 96. paragrafusa. „Az erdő látogatásának korlátozását a helyben szokásos módon kell kihirdetni, valamint figyelmeztető táblák kihelyezésével gondoskodni kell a megfelelő tájékoztatásról”.

Szinte csak a helyszínen értesülhetünk a lezárásokról

A fenti sorokat értelmezve rájöhetünk, hogy itt is tág határok között lehet értelmezni a szabályokat, különösen a „helyben szokásos módon, kell kihirdetni” megmosolyogtató, mert ez finoman szólva sem biztosítja azt, hogy egy természetjáró jó előre tájékozódni tudjon az általa felkeresni kívánt terület esetleges lezárásairól. A jelenlegi gyakorlat az, hogy a helyi erdőgazdálkodók, vadásztársaságok figyelmeztető táblákat helyeznek ki a lezárni kívánt erdőrészek környékére, jó esetben erről egy közleményt – valamint térképszerűséget – is kiadnak, és eljuttatják különböző helyekre, de egységes, az egész országot lefedő, naprakész nyilvántartása sajnos nincs a korlátozásoknak. Amíg nem készül el ilyen, addig is célszerű a lehető legtöbb helyen tájékozódni, erre jó felület például a Természetjáró korlátozásokat, figyelmeztetéseket nyilvántartó térképes aloldala, illetve az a funkciója, hogy a térképrétegek közül ki lehet választani a lezárásokat, így tervezéskor már tudunk azzal számolni. Kéktúrázóknak érdemes figyelni a Kéktúra hivatalos oldalának Figyelmeztetések menüpontját, ahol kifejezetten a kéktúrákat érintő korlátozásokról lehet tájékozódni, illetve beküldeni a túrázók által észlelt problémákat. Azonban ezeken a felületeken is csak azok az információk jelennek meg, amelyekről a szervezet értesül - vagy közlemények vagy saját, illetve a túrázóktól kapott információk formájában.

A hazai jelzett turistautakat felmérő és nyilvántartó MTSZ azt szeretné elérni a döntéshozóknál, hogy a lezárásoknak legyen egy egységes felülete – például a Nébih erdőtérképén – ahol minden lezárást, korlátozást egységesen kelljen vezetni, tehát konkretizálják az erdőtörvényben a tájékoztatási kötelezettséget.

Ez egyébként a balesetek elkerülése miatt közös érdeke a természetjáróknak és a vadásztársaságoknak, és nagyban megkönnyítené egy-egy túra tervezhetőségét, hiszen nincs annál bosszantóbb, mint amikor a túra vége felé szembesülünk azzal, hogy a fennmaradó 5 km le van zárva a célunkig, így vagy alternatív útvonalat kell kitalálnunk, vagy vissza kell fordulnunk. Ugyancsak fontos célja az MTSZ-nek, hogy a szabványosan jelzett turistautak kapjanak védettséget, hogy ne lehessen hosszan lezárni ezeket, maximum egy napra, pl. hajtóvadászat esetében.