Egy jó fotó kedvéért se gázoljunk a virágtengerbe

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Komka Péter / MTI
2023. május 15.

Egy jó fotó kedvéért se gázoljunk a virágtengerbe

A virágzó repce-, bíborhere-, mézontófű- (facélia) és napraforgótáblák varázslatos látványt nyújtanak, egy szuper fotó kedvéért pedig van, aki még a virágmező közepéig is begyalogol. A haszonnövények letaposása azonban a tulajdonosoknak jelentős anyagi kárt okozhat.

A közösségi oldalakra posztolt, like-özönt hozó fotóknak azonban van egy másik oldala is, a gazdálkodóké, akik a szép fotókból leginkább csak a letaposott virágmezőket látják. Van olyan tulajdonos, aki épp ezért táblával hívja fel a szép képekre áhítozók figyelmét erre, és kéri őket, vigyázzanak a növényekre.

Ha fotózni szeretnénk, tegyük azt az út széléről, és taposásunkkal ne okozzunk kárt. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara minden évben kéri a lakosságot, hogy vigyázzanak a szántóföldi növényekre, ráadásul ilyen területeken védett madarak is fészkelhetnek, és egy-egy szántóföldi szelfi jelentős kárt is okozhat.

A mézontófű (Phacelia tanacetifolia), más néven méhvirág vagy hernyóvirág, illetve latin nevén facélia, Észak-Amerikából származik, Európában viszonylag új kultúrnövénynek számít. Nálunk elsősorban vetőmagnak termesztik, Nyugat-Európában ugyanis nagy kereslet van rá, de zöldtrágyaként, állati takarmányként is használják, illetve talajjavító hatása miatt is vetik. Nevét pedig onnan kapta, hogy gazdag nektártermő, a méhek nagyon kedvelik, ráadásul gyorsan fejlődik és szakaszosan vetve, hosszú ideig, akár 4-8 hétig is virágzik.

A bíborhere (Trifolium incarnatum) gyors növekedésű, pillangósvirágú növény. Magas fehérjetartalmú szálastakarmány, jól mézelő, a talaj termékenységét javító zöldtrágyanövény egyszerre, de a nálunk legnagyobb arányban vetőmagként termesztik nyugat-európai piacokra.

A cikk először 2022 májusában jelent meg.