A Tisza-tóról csakis szuperlatívuszokban lehet beszélni – Galériával

Szöveg:
2023. augusztus 26.

A Tisza-tóról csakis szuperlatívuszokban lehet beszélni – Galériával

Ha azt mondom, elképesztően változatos és vadregényes, még csak a közelében sem járok annak, amivel a Tisza-tó miliőjét megfelelően leírhatnám. Szűk csatornák a sűrű nádasban, csendes folyású víz fölé hajoló susogó lombok, szigetek, tágas nyílt vizek, meg persze a hihetetlenül gazdag madárvilág és Európa legnagyobb tündérfátyolmezője. Ha hozzám hasonlóan sosem jártál még itt, sürgősen vedd fel a bakancslistádra a helyszínt, méghozzá egy előkelő helyre. Képes élménybeszámoló következik.

Régóta vonz már a Tisza-tó, hiszen az oldalon rendszeresen foglalkozunk vele, ráadásul fotós kollégánőnk, Pálvölgyi Krisztina rendszerint fantasztikus képes anyagokat gyárt róla. Most először töltöttem itt egy hosszú hétvégét, és a nyaralás fénypontja kétségkívül a motorcsónakos túra volt, amikor nem kevesebb, mint öt órán keresztül szeltük a Tisza-tó habjait, és olyan változatos élőhelyekkel találkoztunk, mintha legalább hat különböző helyszínen jártunk volna.

A Tisza-tó valójában nem is klasszikus tó, hiszen a vize folyamatosan cserélődik a Tisza áramlásának köszönhetően.

1988-ig eredeti funkciója szerint Kiskörei víztározónak hívták, de ez az elnevezés kevésbé lehetett vonzó a turisták számára, ezért – hogy jobban marketingelhető legyen – kapta mai nevét. Létrehozásának ötlete már 1960 körül felmerült, majd 67-ben megépítették a Kiskörei Vízerőművet, hogy szabályozni tudják a vízellátást és megelőzni az áradásokat.

A területen fekvő legelőket, erdőket, szántóföldeket, gyümölcsösöket és holtágakat először 1973-ban, majd 1978-ban árasztották el, és azóta egyedülálló ökoszisztéma alakult itt ki, ami tulajdonképpen önfenntartó – még a kidőlt fákat sem viszik el innen. A terület a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében áll, akik igyekeznek minél kevésbé beleavatkozni a természet rendjébe, és úgy tűnik, ez a Tisza-tó esetében nagyon jól működik, akár a növény- akár az állatvilágot tekintjük. Pillantsatok be velünk a tó rendkívüli élővilágába a képre kattintva!