Börzsönyi találkozó az MTSZ önkéntes munkatársaival

Szerző:
MTSZ
2024. április 12.

Börzsönyi találkozó az MTSZ önkéntes munkatársaival

Április első hétvégéjén a Börzsöny északi részén fekvő Pénzásási turistaház volt annak a turistaszakmai találkozónak helyszíne, ahol a Magyar Természetjáró Szövetség bizottságainak önkéntesei és szakmai munkatársai is képviseltették magukat összesen 20 fővel.

A szombati érkezés után a nyárias időjárás egy kellemes körtúrára invitálta a társaságot, így lelkes csapatunk Deszkáspuszta érintésével először felkereste az Oszlai-árok látványos eróziós formáit, majd a börzsönyi kéktúrára rátérve a méltán híres Drégely várában töltöttük el ebédszünetünket.


Az MTSZ és az önkéntesek

Az MTSZ-t mint civil szervezetet hagyományosan mindig is az önkéntesek munkája működtette. Jelenleg az Országos Központ állandó munkatársai mellett - velük együttműködve - összesen öt, aktívan működő bizottság feladatait látják el szerződött önkéntes szakemberek (2024-ben összesen 25 fő). Munkájukat az MTSZ nagyra értékeli, és ezután is számít rá.

Egy rövid ereszkedés után visszatérve a 2014-ben felújított Pénzásási turistaházba, azonnal megkezdődtek a bográcsos vacsora előkészületei. Amíg megfőtt a slambuc, addig egy kötetlen szakmai beszélgetés keretében a bizottságok tagjai és az MTSZ munkatársai eszmecserét folytattak az adott területen folyó aktuális munkákról, a tavalyi év tapasztalatairól és a várható tervekről, lehetőségekről.

Az éjszakába nyúló beszélgetések során a Kéktúra- és az Oktatási Bizottság, valamint a Turistaút Szakbizottság témáit is sikerült górcső alá venni.

A vasárnapi korai reggelink után egy újabb izgalmas túra várt a résztvevőkre. Először egy rövid kaptató után érintettük a Kőember kilátót, majd az Észak-Börzsöny egyik legszebb turistaútján, a sárga sáv jelzésű Tótok útján jutottunk el először a rejtélyes Kámor csúcsa alá.

A csúcs alatt található sziklahasadékok közül a Hugó-villában egy kedves nagy pelét is látott csapatunk, majd a Kámori-rókalyuk megtekintése után folytattunk utunkat a drámai kilátás biztosító Kámor alatti nyereg felé, ahol rövid ebédszünetünket a Gális József kopjafa mellett töltöttük el. Innen aztán jelöletlen utak segítségével kapcsolódtunk be ismét a börzsönyi kék turistaútba, amely már visszavezetett minket a Pénzásási turistaházba.