Folytatódik a magyar természetfotósok sikersorozata

Szerző:
Turista Magazin
2023. március 20.

Folytatódik a magyar természetfotósok sikersorozata

A spanyol és az olasz nemzetközi természetfotós pályázat után a német szervezésű Glanzlichter pályázaton is remekeltek a magyar fotósok. Daróczi Csaba újabb kategóriagyőzelmet zsebelhetett be, és további három magyar került be remek képeivel a legjobbak közé.

Idén eddig egyértelműen Daróczi Csaba a legsikeresebb természetfotós a nemzetközi pályázatokon, hiszen a két legutóbb kihirdetett versenyen több kategóriát is megnyert. A spanyol szervezésű Memorial María Luisa nemzetközi hegyi és természetfotós pályázaton két kategóriagyőzelemnek is örülhetett, de további két kategóriát is magyar fotós nyert, összesen 6 hazai fotós 10 képe jutott be a legjobbak közé, amiket ebben a cikkünkben be is mutattunk. Az olasz Asferico pályázaton is négy magyar kategóriagyőztes lett, és ebből szintén kettőt Daróczi Csaba könyvelhet el, de ezen a pályázaton szinte taroltak a magyarok, ugyanis 10 fotós 14 képét emelte ki a zsűri a legjobbak közé, amelyről szintén beszámoltunk egy korábbi cikkünkben.

De most térjünk át a német szervezésű Glanzlichter pályázatra, amelyet 25. alkalommal rendeztek meg, és amelyre idén 33 országból 19 736 fotót küldtek be. Mielőtt mutatnánk a magyarok díjazott képeit, előbb nézzük meg a pályázat abszolút győztes fotóját, amit az amerikai Mark Chen készített, és amelynek Az őrszem címet adta.

A fekete-fehér nyertes képen egy csupasz fa látható Florida északi partján. A gyönyörűen letisztult kép a maga ürességével viszi a szemet az elhalt fára, nincs semmi, ami elterelné a néző figyelmét, így a kép üzenete inkább érzelmi szinten érkezik meg a megfigyelőbe.

Daróczi Csaba ezen a pályázaton is nyert kategóriát, igaz, ezúttal csak egyet, viszont számára a Glanzlichter a legeredményesebb nemzetközi fesztivál eddig, ugyanis 2003 óta kilencedik alkalommal ért el kategóriagyőzelmet. Ezúttal három fotója került be a legjobbak közé, első helyezett pedig az Emlősök kategóriában lett ezzel a sokat tervezgetett fotójával.

Csaba két éve foglalkozik kameracsapdás fotózással és az egyik nagy terve 2022-ben az volt, hogy szeretett volna őzeket megfotózni a felkelő holddal a háttérben. Télen erre jóval kisebb az esély, hiszen gyakran borult az égbolt, de egy januári napon végül sikerült az áhított kép. Egy magányos fát szemelt ki a kompozícióhoz, amely mellé kiszórt némi élelmet, amit a őzek hamar megtaláltak. Az elkészült képre pedig Csaba nagy örömére rákerült az Orion csillagkép is, amely a görög mitológiában a vadász, és ez remekül passzol az őzekhez.

Az Emlősök kategóriában lett finalista a német Jens Cullmann fotója, amelyet a zimbabwei Mana Pools Nemzeti Parkban készített.

A fotó egészen magával ragadó, a gyönyörű kompozíció egy pattanásig feszült helyzetet örökít meg, amelyben egy a csapatból kivált bivaly és egy oroszlán néz farkasszemet. Ebben az időszakban rettentő nagy szárazság uralkodott a térségben, és az állatok csak kevés helyen jutottak vízhez. Az egyik ilyen egy szurdokban lévő forrás, amit az oroszlánok is birtokukba vettek az ide érkező, szomjukat oltó állatok miatt. A képen a csorda épp nagy tempóval menekül a szurdokból, de az egyikük azonban hirtelen szembefordult az őket üldöző oroszlánnal. Hogy mi történt ezután, azt a fotós a nézők fantáziájára bízza.

Szintén ebbe a kategóriába került be a legjobbak közé egy másik magyar fotós, Tökölyi Csaba izgalmas fekete-fehér jegesmedvés képe is.

A mostani Glanzlichter pályázaton sikert elért magyar fotósok közül Kaszás Norbert is már szép eredményeket tudhat magának, hiszen ő is nyert egy-egy kategóriát a spanyol Memorial María Luisa pályázaton és az olasz Asfericon is. Ezúttal kategóriát nem nyert, viszont három képe is bekerült a legjobbak közé, az egyik ez a nagyon izgalmas részletfotó egy kisasszony-szitakötőről, amely a Természet, mint művészet (Nature as Art) kategóriában indult.

Nyári hajnalokon Norbert gyakran keresi fel kedvenc szitakötőit, a kisasszony-szitakötőket egy hozzá közeli patak partján. Sokszor megfigyelte már az érdekes, halszálkára emlékeztető lábukat, így az egyik alkalommal csak ez volt a fő témája, amelyet a felkelő nappal a háttérben örökített meg.

Másik fotója a Növények szépsége kategóriában lett finalista. A csillagjárós kép több mint 200 fotóból állt össze, amelyet még télen álmodott meg Norbert a kora tavaszi csillagvirágról.

Ebbe a kategóriába Daróczi Csaba ötletes fotója is bekerült a legjobbak közé, ráadásul ez az első alkalom, hogy nemzetközi pályázaton egy telefonnal készült képe ért el ilyen sikert. Csaba kb. egy éve vetette bele magát a mobilos fotózásba, amellyel azt szeretné megmutatni mindenkinek, hogy a fotózáshoz használt különféle felszerelések csupán eszközök, és a fotós jó szemén, tudásán és ügyességén múlik inkább az, hogy sikerül-e jó képet alkotni.

Csaba egy esős nap után ment az akkumulátorokat kicserélni a szomszédos város melletti erdőben elhelyezett kameracsapdáiban, ugyanis szeretné ennek a gyönyörű élőhelynek az élővilágát képeken megörökíteni, és a kameracsapdák segítségével figyeli az állatok mozgását. Ekkor vette észre, hogy a földön fekvő levelekben összegyűlt a víz, és tükröződnek benne a fák. Mivel fényképező nem volt nála, így a telefonnal készítette el ezt a remek képet.

A Természet a levegőből kategóriában is találunk egy izgalmas formavilágú képet magyar fotóstól. Simán László Izland déli partjának egyik legváltozatosabb szakaszáról készített drónfelvételeket, ahol meredek sziklák, bizarr hegyek és vulkánok, gleccserek, fekete lávapartok és torkolatok teszik izgalmassá a tájat, amelyet a legjobban a levegőből lehet látni.

És még egy magyar résztvevője volt idén a Glanzlichter pályázatnak, akinek fotóját a legjobbak közé választotta a zsűri, ez pedig nem más, mint Szabó Irma, akinek ezt a remekül elkapott pillanatképét már több korábbi pályázaton is láthattuk.

De mutatunk egy másik képet is A természet pillanatai kategóriából, amelyen egy látszólag örömében ugráló hermelint láthatunk. A képet a spanyol Felix Morlan Gonzalez készítette, aki igyekezett utánajárni, hogy vajon miért ugrálnak olykor a hermelinek úgy, hogy közben ide-oda görbítik hajlékony testüket.

Az érdekes szokásra több lehetséges tudományos magyarázatot is talált. Az egyik szerint a hermelinek így próbálják összezavarni a potenciális zsákmányukat, de más vélekedés szerint a fura ugrálás a Scriabingylus nasicola parazitafertőzés miatt lehet, amely az agyműködésre is hatással van.

Daróczi Csaba harmadik fotója a Csodálatos vadon kategóriában jutott be a legjobbak közé. Fotóján egy tipikus allföldi tájat láthatunk télen, a befagyott szikes tavakra még egy kis hó is hullott, és a kialakult érdekes formákat naplementekor örökítette meg.

Ennek a kategóriának a győztese pedig a spanyol Paco Costa Cervera lett ezzel a világvége-hangulatot árasztó fotójával.

A kép a spanyol Oliva település partján készült a Földközi-tenger felől érkező sötét fellegekről. A drámai hangulatot egy sikeresen elkapott villám is fokozza Paco fotóján.

Ahogy említettük, Kaszás Norbert is három képpel szerepel a legjobb fotók között, kettőt már mutattunk, és íme a harmadik. A hajnalban készült fotón szintén egy kisasszony-szitakötő látható egy izgalmas kompozícióban.

A szitakötős kép a Egyéb állatok sokfélesége kategóriában indult, amelyben találunk egy egészen elképesztő fotót is a finalisták között. A kínai Yongqing Bao a Tibeti-fennsíkon készítette ezt a képet, amelyen első ránézésre szép virágokat láthatunk.

Valójában a virágok éjszakázni készülő lepkék, amelyek az augusztusban vadvirágokkal teli mezőkön több ezrével vannak jelen, hogy virágok nektárjából táplálkozzanak.

A Madarak kategória győztese a kínai Zheng Jie lett ezzel a különleges fotójával, amelyen mindenki repül, még a halak is.

A képet a Yungdan Wai-tónál készítette, amely közvetlenül a Kelet-kínai-tenger mellett található egy szigeten. A tó egy zsilippel van összeköttetésben a tengerrel, amelyet minden nap megnyitnak dagály előtt két órával, hogy így töltsék fel a tavat friss tengervízzel. A beáramló vízzel sok apró hal is érkezik a tóba, amelyekért komoly versengés folyik a nagyobb halak és a kócsagok között.

A Glanzlichter fesztiválnak különdíját, a Fritz Pölking-díjat ezúttal az olasz Gianni Maitan kapta ezért az elefántos képéért.

A fotó a kenyai Tsavo West Nemzeti Parkban készült, ahol a száraz évszakban az állatok rendszeresen látogatnak el ahhoz a néhány megmaradt vízforráshoz, ahol szomjukat olthatják. Gianni egy ilyen hely mellett szerette volna megörökíteni az elefántokat egy alsó látószögből. Ehhez épített egy kis autót, erre rögzítette fel nagylátószögű objektíves kameráját, hogy az állatok zavarása nélkül, távolról tudja elkészíteni ezt az érdekes perspektívájú képet.

Gratulálunk a magyar díjazottaknak, aki pedig szeretné megnézni a pályázat összes győztes és finalista képét, az látogasson el a Glanzlichter oldalára ide kattintva,