Húsz éves a Rákóczi túramozgalom a Mátrában

Forrás:
Kékes Turista Egyesület
2024. április 18.

Húsz éves a Rákóczi túramozgalom a Mátrában

A Kékes Turista Egyesület a túramozgalom indulásának 20. évfordulójára megemlékezést szervezett a Kékesen.

A Rákóczi család mátrai birtokait még 1603-ban szerezte, II. Rákóczi Ferenc vezérlő fejedelem ükapja, a törökverő Felsővadászi Rákóczi Zsigmond egri várkapitány révén. Az északi oldalon az egész Parádi-medence, délen Gyöngyös város egynegyede és a hozzátartozó falvak gazdagították a családot.

1976-ban az Országos Erdészeti Egyesület mátrafüredi csoportja létrehozta az É-D tájolású Rákóczi turistautat, amit 2002 és 2004 között a Simon Péter vezette Kékes Turista Egyesület kiegészített, összekötve Parádsasvárt Gyöngyössel (42,8 km).

A túramozgalmat 2004. április 3-án, a Kékesen felállított Rákóczi-emlékoszlopnál ünnepélyes keretek között indította el az egyesület. Az avató túrán kilencen teljesítették az egész távot, s így elsőként ők kapták meg a míves bronz jelvényt.

Azóta csaknem ezren járták végig a Mátra egyik legszebb túraútját.

A túramozgalom indulásának 20. évfordulójára a Kékes Turista Egyesület 2024. április 13-án megemlékezést szervezett a Rákóczi-oszlopnál. Parádsasvárról, Parádfürdőről, Gyöngyösről, Mátrafüredről és Mátraházáról közel ötvenen indultak a csúcsra. A Kékes Turista Egyesület tagjain kívül szép számmal jelentek meg - a sok meghívott között - az egri Bükki Vörös Meteor és a gyöngyösi Mátra Sportegyesület turistái is.

A Kékesen újabb vendégekkel gyarapodott a csoport, a Heves Megyei Természetbarát Szövetség és az erdészet képviselői mellett a legidősebb teljesítő, Hevér József is megjelent.

Az ünnepséget Sárközi Illés, a Kékes Turista Egyesület elnöke vezette, s tárogatószó kísérte. A 150 éves, felújított hangszert Fodor Bálint klarinétművész szólaltatta meg, korabeli muzsikával emelve a résztvevőket a kuruc tábor hangulatába. A régmúlt és a közelmúlt eseményeit Merva László elevenítette fel, majd Dudás Béla, az Egererdő mátrafüredi vezetője beszélt az ember és az erdő kapcsolódásáról, kihangsúlyozva az erdészek és a turisták együttműködésének a fontosságát.

Az emlékoszlopot a Kékes Turista Egyesület nevében az elnök mellett Tóthné Kelemen Mária és Maka Judit elnökségi tagok koszorúzták meg, majd az egybegyűltek átvonultak egykori túratársuk, Kiss Péter emlékparkjába, ahol Merva Eszter háziasszony az alkalmi jelvény mellé „hamuban sült pogácsát” is osztogatott a résztvevőknek.

Ketten – Sárközi Illés és Horváth Máté – gyorsan továbbmentek, mert ők aznap (is) a teljes távra vállalkoztak -, majd néhány óra múlva a gyöngyösi Rákóczi-szobornál készült képpel igazolták, hogy meg is tették, amire vállalkoztak!

A Kékes Turista Egyesület és a Rákóczi túramozgalom elérhetőségei: