Így gyűjthetsz biztonságosan gombát

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Nébih
Bakonyerdő Zrt. Facebook
2022. október 17.

Így gyűjthetsz biztonságosan gombát

A gombavadászat jó móka, ráadásul a kiruccanás után remek vacsorát is rittyenthetünk a zsákmányból. Néhány aranyszabályt azonban nem árt szem előtt tartani, ha nem szeretnénk a csodás napot a kórházban zárni.

A Bakonyerdő Zrt. összeszedte a legfontosabb tanácsokat, amelyeket érdemes megfogadni, ha gombászni indulunk, ezek – egy kis kiegészítéssel – a következőek:

  • Fontos, hogy legyen némi ismeretünk a leggyakoribb mérgező gombákról, például a gyilkos galócáról! Amelyik gombán a piros színt látod, az fontos jelzés arra, hogy nem érdemes leszedni, ilyen például a jól ismert légyölő galóca vagy a költői elnevezésű hánytató galambgomba. Komoly mérgezést okozhat még például a redős papsapkagomba, a sárga kénvirággomba, a vörhenyes őzlábgomba vagy a párducgalóca. Ha tudsz, szerezz egy gombahatározó könyvet, és vidd magaddal a gombavadászatra!
  • Csak azt a gombát szedd le, amit biztosan ismersz! Ha meghatározás céljából vinnél magaddal gombát, azt teljes egészében húzd ki a földből, ne tisztogasd meg, és jól különítsd el a többitől! Csak 2-3 ilyen példányt vigyél magaddal, ne többet.
  • Ne taposd el a nem ehető vagy mérgező gombákat sem. A gombák fontos szerepet töltenek be az ökoszisztémában, még a mérgezőek is. Erről itt olvashatsz.
  • Ne dúld fel a gombák élőhelyét!
  • A kukacos, öreg, megrágott, penészes, elázott, fagyott példányok is fontos szerepet tölthetnek be az élőhelyükön, mert spórák millióit tudják majd szétszórni, de a termőtestük más élőlények búvóhelyéül vagy táplálékául is szolgálhat. Ezeket se bántsd!
  • A gombát sohasem szabad műanyag zacskóba vagy dobozba tenni, mert rövid idő alatt befülled és megromlik. Ezért érdemes természetes anyagból készült kosarat, vagy ha az nincs, papírzacskót, kartondobozt használni.
  • Az étkezésre szánt gombákat óvatosan letisztogathatod, de vigyázz arra, hogy ne sértsd meg a határozó bélyegeket, mint a tönk töve, a bocskor, a burokmaradvány, mert ezek alapján később könnyebb beazonosítani a fajt.
  • Törvény szerint személyenként naponta 2 kg gombát lehet elvinni az erdőből, ne szedj ennél többet!
  • Ne kóstolgasd a nyers gombát! A gyilkos galócából akár egy falat is halálhoz vezethet.
  • Minden esetben nézesd át a gombákat gombaszakellenőrrel! Általában azokon a piacokon, ahol árulnak vadon termő gombát, szakembert is találsz. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nyilvántartásában lévő, engedéllyel rendelkező szakellenőrök listáját ide kattintva találod a jobb oldali oszlopban. A gombaszakellenőrökkel rendelkező piacok listáját pedig itt éred el.

És hogy miért nagyon fontos, hogy minden esetben bevizsgáltassuk a gombát, arra jó példa az a kép, amit a napokban osztott meg egy szakellenőr, aki egy ellenőrzésre bevitt kosárnyi gomba között három gyilkos galócát is talált.

A gombákkal kapcsolatban számos tévhit él a közvélekedésben.

Az például csak babona, hogy a mérgező gombák rossz ízűek és szagúak, ahogyan az is, hogy húsuk elszíneződik, ha belevágunk, vagy hogy főzéssel minden esetben ártalmatlanítani lehet őket

– hívja fel a figyelmet a Nébih az oldalán. Ha a piacon vásárolunk, csak olyan helyen tegyük ezt, ahol az árusnak engedélye van erre a tevékenységre, házalótól, zugárustól ne vegyünk gombát!

A leszedett gombát érdemes már a gyűjtés napján felhasználni vagy rövid ideig jól szellőző, hűvös helyen tárolni, egy rétegben kiterítve. Az elkészített étel szintén könnyen romlik, mivel a magas víz- és fehérjetartalom miatt jól szaporodnak benne a baktériumok, ezért nem szabad másnapig, pláne még tovább tárolni a hűtőszekrényben sem. Fagyasztás esetén érdemes nagyon odafigyelni az általános konyhahigiénés szabályok betartására!

Tartsuk szem előtt, hogy az ehető gombák is megterhelhetik az emésztőrendszert, azért egyszerre nagy mennyiséget nem ajánlott belőlük fogyasztani. Az idősek, a gyerekek és a betegek számára nem javasolt a gombafogyasztás.

Vannak olyan gombák, például az őzlábgomba, amelyek tönkje nem emészthető, mások akkor okoznak tünetet, ha alkohollal együtt fogyasztjuk őket, ilyen például az illatos pereszke vagy a kerti tintagomba, megint mások, mint a piruló galóca, akkor lesz ehető, ha megfelelő ideig főzzük. A gombaszakellenőr az adott faj helyes felhasználásával kapcsolatban is tud tanácsot adni.

A gombamérgezés tünetei akár már 15 perc után jelentkezhetnek, de például gyilkos galóca fogyasztása esetén csak 8-24 óra múlva leszünk rosszul. Ha hányás, hasmenés, izzadás, szapora pulzus, láz, szédülés, idegrendszeri tünetek jelentkeznek, azonnal forduljunk orvoshoz vagy hívjunk mentőt!