Sarki fény és Hold-Vénusz együttállás csodás képeken

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
​Kövesligeti István (kiemelt kép)
2023. április 24.

Sarki fény és Hold-Vénusz együttállás csodás képeken

Az utóbbi napok bővelkednek a szebbnél szebb égi jelenségekben, amelyeket hazánkból is megcsodálhattunk. Összeszedtünk nektek pár remek képet hazai fotósoktól, amelyet a lenyűgöző sarki fényről és a Hold-Vénusz pompás együttállásáról készítettek.

Az utóbbi napok lázban tartják a sarkifény-rajongókat, de igazából mindenkit, hiszen nem minden nap lehet ilyet látni a magyar égbolton. Ráadásul nem ez az első alkalom, hogy idén sarki fény dereng fel, de eddig csupán némi vörös színt láthattunk, ezúttal pedig látványos zöld színek is megjelentek. Az ok, hogy ezúttal ilyen intenzív volt a jelenség, hogy egy nagyon erős napkitörés történt. Az aurora borealist, azaz a sarki fényt pedig a kitörés során távozó ionizált részecskék, protonok és neutronok okozzák, amelyet napszélnek neveznek, és most egy elég erős "löketet" kapott a Föld, ezért volt látható sokkal délebbi területekről is ez a jelenség.

Ha szeretnétek még több érdekességet megtudni a sarki fényről, akkor érdemes beszerezni a hamarosan megjelenő májusi Turista Magazint, amelyben egy remek cikket olvashattok róla.

A másik látványos jelenség a Hold-Vénusz együttállás, amelyben bárki gyönyörködhet a napokban az esti égboton, persze ha épp nem felhő borítja. Szerencsére a hétvégén ideálisak voltak a légköri viszonyok, így a fotósoknak sikerült szebbnél szebb képeket készíteni, a galériát az alábbi képre kattintva nézhetitek meg.