Szeszélyes április és kitartó túrázók: ez a 41. Gerecse két legbiztosabb jellemzője

2023. április 17.

Szeszélyes április és kitartó túrázók: ez a 41. Gerecse két legbiztosabb jellemzője

A legnagyobb hazai teljesítménytúra, a Gerecse 50 idén új rajthelyszínt kapott, az önkormányzat jóvoltából a frissen megújult és megszépült tatabányai Megyeháza tér volt a teljesítménytúra origója.

A kétnapos masszív eső ellenére az MTSZ által szervezett túrarendezvényen hajnali 6-kor a leghosszabb két táv, az 50 km-es és a 30 km kihívást vállalók indultak útnak, míg a rövidebb távokat választók 9 és 11 óra között startoltak.

A debütáló rajtközpont kiválóan vizsgázott, az összesen 4 távon több mint 4300 elszánt túrázó vágott neki a Gerecse erdeinek a szemerkélő esőben. A legtöbben, közel 1900-an az ikonikus 50 km-es távon indultak, a legkevesebben a 10-esen, azt 661-en választották.

A már-már családias hangulatú, ugyanakkor komoly fizikai teljesítményt jelentő teljesítménytúra a Gerecse legszebb tájain halad. A környezeti terhelés minimalizálása érdekében az esemény idén is létszámkorlátos volt, kis híján meg is telt, ám az esős idő jó néhány túrázót otthon tartott. Pedig az időjárás csak a megszokott formáját hozta, napközben szél, eső, változó felhőzet, de a célba érkezéskor napsütés várta a fáradt vándorokat.

A teljesítménytúra érdekességei számokban: öt túrázó 41. alkalommal teljesítette az 50 km-es távot, volt olyan túrázó, aki a hideg időjárás ellenére végig mezítláb túrázott, volt lánykérés a célba érkezéskor, volt ünnepi 18. születésnapi túra is, a legidősebb túrázó 85, míg a legfiatalabb 2 éves volt.

A szervező Magyar Természetjáró Szövetség ezúton is gratulál minden sikeres célba érkezőnek!