Természetjáró Arcképcsarnok: Dr. Zsitvay Tibor

2023. április 20.

Természetjáró Arcképcsarnok: Dr. Zsitvay Tibor

A Nagyvillám tetején található kilátó dr. Zsitvay Tiborról kapta a nevét, aki politikus, jogász, igazságügyminiszter, magyar királyi titkos tanácsos és a Magyar Turista Szövetség elnök-védnöke volt.

Zsitvay tízéves korában járt először a Tátrában, innen datálható a természethez fűződő szoros kapcsolata. Fiatal felnőtt éveiben aktív sportemberként a Budapesti Egyetemi Turista Egyesület elnökének választották, ezt követte a Magyar Turista Szövetség társelnöki (1921-1923), később elnöki kinevezése (1924-1925). 1933-ban ismét a szövetség elnökének választották. Ez a kinevezés 1938-ig tartott, időközben több természetjáró egyesület tiszteletbeli tagja volt. A turistaságról nagy érdeklődéssel várt előadásokat tartott a rádióban. 1938-ban ő indította el a Szent István vándorlást (a mai Országos Kéktúra elődje).

Zsitvay Tibornak köszönhető, hogy az 1935-ös erdőtörvénybe bekerült néhány cikkely a jelzett utak tényéről, funkciójáról és védelméről ugyanis szívügye volt a jelzett turistautak létjogosultságáért való küzdelem.

A róla elnevezett kilátót 1933-ban, a Magyar Turista Szövetség megalakulásának 20 éves jubileumára emelték. Az építmény eredeti neve (Jubileumi-kilátó) is erre az évfordulóra utal. Avatásakor a létesítmény még egy emelettel alacsonyabb volt, ugyanis a teljes befejezéshez 5 ezer pengő hiányzott.