Keresés eredménye

​Kéktúra a „bükki kövek” peremén

​Kéktúra a „bükki kövek” peremén

Veres Zsolt 2023.06.08

A Bükk-fennsíkot délről az úgynevezett „bükki kövek” (például Három-kő, Tar-kő, Cserepes-kő, Pes-kő, Őr-kő, Bél-kő) határolják, amelyek fehéren vakító meredek leszakadásai mintegy uralják a tájat, már messziről felismerhetővé téve a fennsík peremét. A barlangokkal és felszíni karsztos formákkal tarkított vad sziklakolosszusok kialakulása sokáig vitatott volt a szakemberek körében. Írásunkban ennek nyomába eredünk. Kalandra fel, irány a kövek világa!

Tovább
A Dél-dunántúli Piros legszebb túraútjain

A Dél-dunántúli Piros legszebb túraútjain

Soós Lajos 2023.05.31

Most, hogy végeztünk a Közép-dunántúli Pirossal, régi adósságunk törlesztésébe kezdünk, és hazai vizekre evezünk. Folytatjuk a Szekszárdtól Siófokig tekergő Dél-dunántúli Piros túra teljesítését, amely során 320 km-t fogunk megtenni a piros sávon, s eközben több mint 5200 m szintemelkedést is le fogunk gyűrni.

Tovább
Véget ért egy fejezet, végigjártuk a Közép-dunántúli Pirosat

Véget ért egy fejezet, végigjártuk a Közép-dunántúli Pirosat

Soós Lajos 2023.05.27

279 km gyaloglás után értük el legnagyobb folyamunkat és gázolhattunk bele a megáradt Duna vizébe Piszkénél. 15 túranappal előbb tettük meg az első lépéseket a Közép-dunátúli Piroson, a Cuha-völgyében. Azóta átszeltük a Bakony, a Vértes és a Gerecse legszebb részeit, bevettük a hegységek számtalan csúcsát, barangoltunk völgyeikben, merészkedtünk be barlangjaikba, sok-sok elhagyott bányát és kisvasutat érintettünk, szebbnél szebb cseresekben, tölgyesekben, bükkösökben és fenyvesekben csavarogtunk, csodás településeket érintettünk és rengeteg új információval lettünk gazdagabbak a Dunántúl középső részéről.

Tovább
Noszvaj, a Bükk „Fürede”

Noszvaj, a Bükk „Fürede”

A Bükk déli kapujában, a Kánya-patak völgyében fekvő, értékekben gazdag Noszvaj Eger és Bogács méltó turisztikai vetélytársa. Ami a gyöngyösieknek Mátrafüred, az az egrieknek Noszvaj. Vendégszerető, hagyományait őrző közössége, látnivalói, ízei és főleg természeti környezete felejthetetlenek.

Tovább
Kőszeg ostromának legendája, avagy Jurisics Miklós és Ibrahim pasa barátsága

Kőszeg ostromának legendája, avagy Jurisics Miklós és Ibrahim pasa barátsága

Konfár Tibor 2023.05.04

Kőszeg egy tündéri kis ékszerdoboz az Alpokalján, történelmi hangulatot árasztó utcáit, ódon várfalait, és az 1532-es ostrom történetét bizonyára mindenki ismeri. Azt azonban jóval kevesebben tudják, hogy a városka töröktől való megmenekülését a legendák szerint a hősies küzdelem mellett két nagyszerű ember barátságának is köszönheti.

Tovább

Dombvidéki túrák

A Természetjáró rengeteg túrája közül ezúttal olyan útvonalakat ajánlunk, amelyeken a hazai dombságokat fedezhetjük fel.

2023.06.08.

Téged is köpködnek a fűzfák?

Nyár elején a fák alatt sétálva biztosan te is tapasztaltál már esőcseppszerű égi áldást, akkor is, amikor épp egy darab felhő sincs az égbolton. A fura jelenség forrása a fákon található nem túl gusztusos képződmény, a kakukknyál. De valóban a kakukk köpködte össze a fákat?

2023.06.08.

Fagy júniusban?

A Bükk-fennsík töbreiben 2009 óta végeznek hőmérsékleti méréseket. Pár napja az eddigi leghidegebb nyári értéket jegyezhették fel. Az egyik töbörben mínusz hét fok alá süllyedt a hőmérő higanyszála.

2023.06.07.

Tornádó alakult ki Óbudán

Különös jelenséget láthattak kedden este a fővárosban élők, egy tornádó kavargott Óbudán. Két hete az ország déli részén alakult ki hasonló felhőtölcsér.

2023.06.07.