Túramozgalmak

Az MTSZ a három közismert Kéktúrán – Országos, Rockenbauer Pál Dél-dunántúli és Alföldi –, vagyis az Országos Kékkörrön kívül kezeli és koordinálja a Portyázások Magyarország jellemző földrajzi pontjaira elnevezésű túramozgalmat is.

Kéktúra

Az Országos Kékkör, gyakran egyszerűen csak Kékkör, három önálló túraútvonalat: az Országos Kéktúrát, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrát és az Alföldi Kéktúrát magába foglaló egybefüggő túraútvonal. Minden információt megtalálsz a Kéktúra önálló honlapján.

Portyázások

A Portyázások Magyarország jellemző földrajzi pontjaira túramozgalom célja a honismeret elősegítése. Az ország hét jellemző földrajzi pontjának felkeresése során megismerkedhetünk hazánk tájaival, természeti értékeivel, történelmi és kulturális emlékeivel.

Portyázások Magyarország jellemző földrajzi pontjaira

A túramozgalom célja a honismeret elősegítése. Az ország hét jellemző földrajzi pontjának felkeresése során megismerkedhetünk hazánk tájaival, lakóival, természeti értékeivel, történelmi és kulturális emlékeivel.

A túramozgalomban mindenki részt vehet, aki a csatolt mellékletként letölthető igazolófüzettel rendelkezik. A felsorolt földrajzi pontok tetszés szerinti sorrendben, időben és módon kereshetők fel. Az igazolás a földrajzi pontokon, vagy azok közelében elhelyezett, vagy bármely szervtől beszerezhető bélyegzéssel történik. A hét bélyegzéssel ellátott igazolófüzet alapján a túramozgalom jelvényét a Magyar Természetjáró Szövetség adja ki.

Igazolás módja: bélyegzés a megadott pontoknál az igazolófüzetben.

A túramozgalom felkeresendő pontjai

  • Az ország geodéziai középpontja: a Pest megyei Pusztavacs község határában, a Duna–Tisza közi síkvidék részét képező Pilis–Alpári-homokhát területének északnyugati részén.
  • Az ország legmagasabb pontja: a Heves megyei Gyöngyös városához tartozó, klimatikus gyógyhelyként és síközpontként egyaránt népszerű Kékestető területén található Kékes. A Magas-Mátra leghíresebb csúcsa 1014 méterrel emelkedik a tenger szintje fölé.
  • Az ország legalacsonyabb pontja: a Szegedhez tartozó, hajdanán önálló Gyálarét határában, a Gyálai-Holt-Tisza partjának közelében, az Alsó-Tisza-vidékhez tartozó Dél-Tisza-völgy. A nevezetes pont tengerszint feletti magassága 75,8 méter.
  • Az ország legészakibb pontja: a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Füzér község Lászlótanya nevű külterületén, a Tokaj–Zempléni hegyvidékhez tartozó Központi-Zemplén legmagasabb csúcsának (Nagy-Milic) közelében.
  • Az ország legkeletibb pontja: a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Garbolc községtől északkeletre, a Túr folyó partjának szomszédságában, a magyar-román-ukrán határnál, a Szatmári-sík egyik szegletében.
  • Az ország legdélebbi pontja: a Baranya megyei Beremend nagyközségtől délre, a magyar-horvát határ közvetlen közelében, a Dráva menti síksághoz tartozó Nyárád–Harkányi-sík csücskében.
  • Az ország legnyugatibb pontja: a Vas megyei Felsőszölnök községtől délnyugatra, a magyar-osztrák-szlovén határnál, az Alpokalja részét képező Vasi-Hegyhát sarkában.