A 2023-as jelzésfestés-pályázat eredményei

2023. november 28.

A 2023-as jelzésfestés-pályázat eredményei

Idén is több mint ezer kilométer turistajelzés újult meg a Magyar Természetjáró Szövetség koordinálásával, ebből több száz kilométer az Országos Kékkörön.

Az év elején kiírt és március végén lezárt kiírásra érkezett pályázatok rangsorolását - az idei év szűkebb lehetőségeire tekintettel - a Magyar Természetjáró Szövetség az alábbi szempontok alapján végezte: turista-szakmai indokoltság, előzetes igényfelmérésben jelzett vállalás, a legutóbbi felújítás óta eltelt idő, korábbi években elvégzett munkák minősége. A pályázaton az MTSZ tagszervezetei mellett Magyarországon nyilvántartásba vett vállalkozók is részt vehettek egy útjelző-vezető irányításával.

2023-ban az MTSZ külön szerződött az alábbi szervezetekkel az általuk kezelt területen lévő turistautak jelzéseinek felújítására:

  • Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség
  • Baranya Megyei Természetbarát Szövetség,
  • Kékes Turista Egyesület,
  • Sopron Városi Szabadidősport Szövetség és
  • Zöld Út Természetjárók Egyesület

Az öt partnerrel kötött megállapodások és az elfogadott pályázatok alapján összesen 1266,4 kilométer turistaút felújítására kötött szerződést az MTSZ 2023-ban. A terepi ellenőrzést – az MTSZ felkérésére – 14 szakember végezte el. Visszajelzéseik alapján szabványos turistajelzésekkel jelölt turistautakon 1157,3 kilométer felújított turistautat fogadott el és fizetett ki a Magyar Természetjáró Szövetség.

Az összesített szám tartalmazza az Országos Kékkörön végzett 323,6 km turistaút jelzéseinek felújítását is, ami a következőképpen oszlik el (az adatok tartalmazzák a bélyegzőhelyhez leágazó jelzéseket is: 15 bélyegzőhelyhez összesen 4 km hosszban festettek új bélyegzőjelzést):

  • Országos Kéktúra: 93,3 km
  • Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra: 24,9 km
  • Alföldi Kéktúra: 205,4 km

Az idei szerződésben vállalt, de vagy a pályázó visszalépése miatt, vagy minőségi okokból elutasított turistautak jelzéseinek felújítására a következő évben kerül sor.

A Magyar Természetjáró Szövetség 2015 óta írja ki a jelzésfestés-pályázatot azzal a céllal, hogy a hazánkban található gyalogos turistautak megrongálódott, elkopott és hiányos turistajelzései rendszeresen megújulhassanak. A Jelzésfestés pályázat korábbi eredmények oldalunkon látható, nagyítható térképen egyes nyomvonalakra kattintva megjelenik a szakasz felújítására szerződött szervezet neve, a megújult út hossza, valamint a jelzés színe. A térképen 2015-től láthatóak a jelzésfestés-pályázatok eredményei, amelyek külön-külön vagy akár együtt is megjeleníthetőek a „Rétegek” eszköz segítségével.