Jelzésfestés

Az MTSZ fennállása óta foglalkozik a turistaút-hálózat kialakításával és a hozzá kapcsolódó karbantartói feladatok koordinálásával. 2015 óta hirdetjük meg a jelzésfestési pályázatot a turistautak karbantartására, amelynek célja, hogy az országos gyalogos-úthálózat fenntartásának munkáit támogassa.

Az eltelt időszak tapasztalatainak köszönhetően a pályázati folyamatunk számos fejlődésen ment keresztül, így jelenleg az egész éves ciklust átölelő, technikailag is hatékonyabban működő rendszer segíti a jelzésfestő szakemberek és a szövetség kollégáinak munkáját.

Önkéntesség

Ha érdekel a turistaút-felújítás, a jelzések karbantartása, és szívesen részt vennél benne mint önkéntes, akkor keress minket a jelzesfestes@termeszetjaro.hu címen. Írd le röviden, hogy ki vagy és mikor (időszak), hol (terület, tájegység) tudnál résztvenni a jelzésfestésben, mi pedig összekötünk azzal a szervezettel, amelynek munkájában Te is segíteni tudsz majd. Céges érdeklődőknek ajánljuk ezt az oldalunkat.

A jelzésfestési pályázatok és a pótpályázatok benyújtását, valamint a készre jelentések beadását is a térinformatikai rendszerünkkel együttműködő, saját fejlesztésű elektronikus pályázati felület segíti. Ennek része egy jól áttekinthető turistatérkép, amelyen számos hasznos réteget lehet bekapcsolni. Az online felület továbbá praktikus, egyszerű adatlapot biztosít, valamint további funkciókkal támogatja a pályázókat, lehetővé téve a nyomtatott dokumentumok számának csökkentését is.

A festési munkák jellemzően tavasszal és nyáron zajlanak az MTSZ szakmai füzeteiben meghatározott útmutatások szerint. Az elvégzett munkákat a készre jelentésük zárja, amit a szeptember-október során zajló terepi ellenőrzések időszaka követ.

Az elmúlt évek felújítási munkái és annak részletei bárki számára elérhetőek az MTSZ publikus térinformatikai portálján egy interaktív térképi applikációban, amelyben éves bontásban láthatók, a rétegkezelőben pedig kiválaszthatók az egyes évek megvalósult turistaút-felújítási munkái. Az egyes turistautak szakaszaira kattintva megjelenik az adott szakasz felújítását végző szervezet neve, a festett útvonal hossza, valamint a jelzés képe, illetve színe.


Kapcsolódó cikkek

Lezárult a jelzésfestés-pályázat

2023.03.21.

A kiírásában szereplő április 3-i határidő előtt, már március 20-án lezártuk az idei jelzésfestés-pályázatot, ugyanis a beérkezett tervek alapján elértük a keretösszeg felső határértékét. Május 15-ig minden pályázót e-mailben értesítünk az elbírálás eredményéről.

A jelzésfestés alapjai

2014.01.21.

A festett turistaút jelzések több mint 100 éve szolgálják a turistákat. A turistautak jelzett festéseinek készítéséről, konkrétan a festés gyakorlati munkáiról készült egy rövid bemutató film.