Egy túravezetői tanfolyam tapasztalatai

Szerző:
Nagy Sándor képzésvezető
Túravezető Oktatók Sportegyesülete
2023. július 3.

Egy túravezetői tanfolyam tapasztalatai

Egy nemrég véget ért tanfolyam részletes beszámolójából kiderül, hogy miért, hogyan és kik tanulnak manapság túravezetői ismereteket.

A Magyar Természetjáró Szövetség oktatási bizottságának iránymutatásával és támogatásával a szövetség tagszervezetei által idén is folytatódtak a gyalogos bronzjelvényes túravezetői tanfolyamok. 2023 júniusában a Soproni Vándorok Túraegylet, valamint a Túravezető Oktatók Sportegyesülete szervezésében többen is sikeres vizsgát tettek - utóbbi egyesület vezetője, Nagy Sándor foglalta össze a most véget ért tanfolyam legfontosabb tapasztalatait.

A Túravezető Oktatók Sportegyesülete (TVOSE) 1998 óta szervez képzéseket, elsősorban gyalogos szakági túravezető tanfolyamok formájában. 2003-tól, az országban elsőként, saját képzési anyaggal indult útjára az alapfokú térképolvasási és tájékozódási tanfolyam, amely a természetjárás iránt rajongóknak segít abban, hogy kedvenc hobbijukat nagyobb szabadsággal és biztonságban űzhessék.

Jelenleg 23 fő alkotja az egyesületet, nagyjából tízen vagyunk, akik a szükséges oktatói erőforrásokat biztosítjuk. Szerencsére az utóbbi években a frissen végzett hallgatóink közül pár fővel gyarapodni tud a közösségünk. Erre szükség is van: sok tervünk van arra vonatkozóan, hogy a nálunk végzett túravezetői közösséget támogassuk, további fejlődésüket segítsük, illetve a képzések terén is szeretnénk tovább fejlődni, mind kapacitásban, mind pedig témákban.

A túravezetői tevékenység Magyarországon nem kötött semmilyen felsőfokú vagy akkreditált végzettséghez, gyakorlatilag egy szabadidős sporttevékenységről van szó. A mi célunk az, hogy ettől függetlenül minden olyan ismeretet megadjunk a hozzánk jelentkezőknek, amelyek birtokában biztonsággal és megfelelő szakmai alappal tudnak megszervezni és levezetni egy középhegységi, egy- vagy többnapos természetjáró eseményt, túrát, esetleg tábort.

Ezek mellett hangsúlyt helyezünk a vezetői készségek fejlesztésére, illetve kiemelt fontosságú a megtanult tájékozódási ismeretek gyakorlatba való átültetése - ez utóbbi cél elérése érdekében az 5 hónapos képzés alatt összesen 14 napot töltenek a hallgatók terepgyakorlaton, amihez hozzájön még az egyéni gyakorlás is. Véleményünk szerint a képzést sikeresen elvégzők már biztonsággal indulnak el a valódi túravezetővé válás útján, amit további önfejlesztéssel és sok gyakorlással tudnak segíteni.

A hozzánk jelentkezők döntő többsége 30-50 év közötti, a nemek szerinti eloszlás évek óta a hölgyek felé billenti el a mérleg nyelvét - és egyébként ők azok, akik a vizsgák során is jobban teljesítenek. Ennek okát a rájuk inkább jellemző kitartásban és alaposságban látjuk, hiszen a tanfolyamon oktatott mind a 12 tantárgy feldolgozása és a vizsgákra való felkészülés időt, energiát igényel. Ezt már előre be kell tervezni, hiszen egy felnőtt élet, család és munka mellett kell plusz erőforrásokat kell teremteni azoknak, akik sikeresen szeretnének végezni.

A motiváció a legtöbb esetben az ismeretszerzés, tapasztalatgyűjtés: jellemzően a végzett hallgatóink mindössze ötöde érkezik azzal a céllal, hogy a megszerzett tudással, illetve az MTSZ túravezető végzettséget igazoló oklevéllel és túravezetői jelvénnyel rögtön el is kezdi a hivatást. Ez az arány most magasnak is mondható, hiszen igazán csak az elmúlt 5-6 évben erősödött meg az igény és a fizetőképes kereslet is a belföldi, fizetős túrák iránt. Ezt megelőzően inkább csak egyesületi berkeken belül, nonprofit tevékenységként működtek a túravezetők.

Az idei képzésünkre több mint 50-en jelentkeztek, közülük 27 hallgatót vettünk fel. Ez a fajta fokozott érdeklődés már évek óta fennáll, hiszen a természetjárás egyre népszerűbb szabadidős tevékenység, a tanfolyamok száma viszont kevés. Menet közben sajnos hatan - családi, munkahelyi vagy magánéleti problémák miatt - abba kellett, hogy hagyják a tanfolyamot. A vizsgák után pedig 17 főnek tudtunk gratulálni az újonnan megszerzett tudáshoz. Idén 4 hallgatónk eleve úgy érkezett, hogy előzőleg próbálgatták már a szárnyaikat kisebb-nagyobb létszámú, nyílt túrák szervezésével. Ez egyébként ritka, de úgy véljük, a jövőben egyre jellemzőbb lesz.

A képzésen érintett témák közül a természetismereti tantárgyak, valamint a tájékozódási tudás elsajátítása az, ami a leginkább odafigyelést, befektetett energiát igényel a leendő túravezetőktől, az érdeklődés is egyébként pont ezek iránt a legnagyobb.

Nagy népszerűsége volt még a képzést kiegészítő egyéb moduloknak, például az MTSZ által szervezett egész napos elsősegélyképzésnek. Hatalmas siker volt a közös technikai túra nap, amelynek keretében hallgatóink a bajóti Öreg-kőnél lévő lépcső építésébe, felújításába segítettek be.

Amit újabban látunk, és ez az idei képzésen is hangsúlyos volt, hogy mélyíteni kell a vezetői ismeretek (pedagógia, pszichológia, vezetéselmélet) oktatását. Erre az igény is egyre nagyobb, mi pedig azt látjuk, hogy mind szakmai, mind emberi oldalról fontos, hogy egy túra vezetője rendelkezzen ilyen jellegű tudással. Emellett persze a készség és a rátermettség is fontos - hiszen a hétköznapi életben, munkahelyi környezetben sem lesz vagy lehet mindenkiből (jó) vezető, ez a mi hivatásunkra is igaz.

A nyári pihenés után ősszel indulnak a továbbképzések, illetve az alapfokú tanfolyamok. 2024 januárjában pedig, immár 27. alkalommal kezdődik majd a gyalogos túravezető tanfolyam - terveink szerint és a hagyományoknak megfelelően ismét az MTSZ szakmai támogatásával, annak képzési rendszerébe illeszkedve.