Elsöprő sikert arattak a magyar természetfotósok

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Asferico International Nature Photography Competition
2023. március 11.

Elsöprő sikert arattak a magyar természetfotósok

Folytatódik a sikersorozat, ezúttal az olasz Asferico természetfotós pályázaton arattak a hazai fotósok, több kategóriagyőzelmet is bezsebeltek, és 10 magyar fotós munkája is bekerült a legjobbak közé.

Tényleg hihetetlen eredmények ezek, alig ocsúdtunk fel a spanyol Memorial María Luisa nemzetközi hegyi és természetfotós pályázat eredményein, máris itt az újabb örömködnivaló, ugyanis az olasz szervezésű Asferico International Nature Photography Competition természetfotós pályázaton is négy kategóriát nyertek meg a magyarok. Volt már ilyen, nem is olyan régen, ugyanis 2021-ben is ugyanennyi kategóriában hozták el az első díjat hazai fotósok.

Idén 10 magyar fotós 14 képe jutott be, és nem meglepő módon, lesznek olyan fotók, amelyekkel már találkozhattunk a spanyol pályázaton is.

Ez is azt bizonyítja, hogy ezek a fotók kiemelkedően magas szintet képviselnek, hiszen két zsűrigárda is elismerte ezeket.

De lássuk is az eredményeket! Ahogy legutóbb, most is Daróczi Csaba lett a legeredményesebb magyar pályázó. Ezúttal is két kategóriát nyert meg, és további két fotója került be a legjobbak közé. A Halak csillagképe című fotója a Víz alatti kategóriában lett az első, ahogy a spanyol pályázaton is. A cikk végi galériában megleshetitek a mesés fotót, de mivel azt már többször is megmutattuk, most nézzünk egy másik képet Csabától. Egy nem kevésbé izgalmas fotót láthattok most, amellyel a Kompozíció és forma kategóriát nyerte meg.

A Fák és csillagok című kép egy merész kompozíció, hiszen Csaba fogta és 180 fokkal megforgatta a képet, így a már sokak által fotózott, jégfelszínen kialakult csillagformákat egy teljesen új nézőpontból mutatja meg nekünk.

Szintén nagyon ötletes Csaba következő fotója, amelyhez azért kellett egy kis szerencse, no meg jó szem. Az Ember és természet kategóriában került be a finalisták közé ez a fotó, amelyet egy esküvő lagziján fotózott, és egy gyönyörű tölgy-pávaszem volt a modellje.

Szintén egy lepkés fotó, amelyet első helyezéssel jutalmazott a zsűri a Más állatok kategóriában. Kaszás Norbert letisztult és ötletes képén egy kis éjjeli pávaszem fésűs csápját láthatjuk naplementében.

És most jöjjön egy már ismerős kép. A spanyol pályázaton is láthattuk már Horváth Ádám mesés borzos fotóját, de most meg is nyerte az Emlősök kategóriáját. Azt gyanítjuk, hogy nem ez lesz az utolsó, hogy pályázaton döntős képként láthatjuk.

Az egyik kedvenc fotónk Litauszki Tibor Áthúzás című fotója, amely egy szikes tó felett átrepülő ludakat ábrázol. A gyönyörű kompozíciójú kép szintén megérdemelte volna az Emlősök kategóriáját, de sajnos "csak" a finalisták közé emelte be a zsűri. Kár hogy nincs megosztott első hely, úgy két magyar győztese is lehetett volna ennek a kategóriának.

Potyó Imre a következő magyar fotós akitől most egy egészen érdekes képet mutatunk. Igazából nem szokatlan tőle ez a látványvilág, itt egy agancsgombát láthatunk, amelyet éjjel fotózott. Egészen mesés lett a végeredmény amely a Növények és gombák kategóriában jutott be a finalisták közé.

Nem tudni miért, de tájképek kategóriában igen kevés esetben jut be döntőbe magyar fotós képe. Most azonban itt is találkozhatunk eggyel, mégpedig Szabó Géza Attila remek dűnés képével.

Az ijfúsági kategóriában is örülhetünk egy magyar sikernek. Az Asferico a fiatalok versenyét két korcsoportra bontotta, és a 14 év alattiak között a két legjobb fotó egyike lett Mihályi Dániel képe.

A Kompozíció és forma kategóriában a győzte fotón kívül még két magyar kép került be a finalisták közé. Az egyiket Palcsek István készítette egy szikes tóról, ahol a kiszáradt mederben magyarsóballák növekedtek. A nyárvégi esőkkel megérkező sekély vízben elkezdődött az algásodás, mely az ilyenkorra már szétterülő növényekkel és az egyenletlen aljzattal együtt érdekes struktúrát rajzol ki a mederben.

A másik finalista fotó Simán László absztrakt képe lett.

Bár első ránézésre kicsit furcsa lehet, hogy kerül a következő kép a Víz alatti kategória finalistái közé Szűcs Boldizsár fotója, de a magyarázat egészen egyszerű. Az érdekes perspektívájú kép ugyanis a víz alól készült a Gemenci-erdőben egy májusi áradás alkalmával. Eredetileg vöröshasú unkákat szeretett volna fotózni, de inkább egy szép szegélyes vidrapók állt neki modellt.

Érdekessége az Asferico pályázatnak, hogy az abszolút győztes fotó kilétét mindig később árulják el, mint ahogy megvannak az eredmények. Így továbbra is van miért izgulni az első helyezett magyar fotósoknak, ugyanis a fődíjat mindig a kategóriagyőztes képek egyikének szokták odaítélni.

De addig is nézzétek meg a pályázat további díjazott fotóiból készített válogatásunkat, amelyben a még be nem mutatott magyar képeket is megleshetitek. A galéria az alábbi képre kattintva nyílik. Ha pedig az összes finalista képre kíváncsiak vagytok, akkor látogassatok el az Asferico 2023-as győztesinek oldalára ide kattintva.