Fenntarthatóság iskolai témanapon járt a Magyar Természetjáró Szövetség

2024. április 26.

Fenntarthatóság iskolai témanapon járt a Magyar Természetjáró Szövetség

Az Érdi Teleki Sámuel Általános Iskolában az idei évben április 24-én szervezték meg a fenntarthatósági témanapot, amelyre az MTSZ-t is meghívták.

A Föld napjához igazított eseményen az iskola felsőtagozatos növendékei egész nap különböző témákban tartott előadásokon vehettek részt, amelyek szervesen kapcsolódtak a fenntartható fejlődés témaköréhez.

Az iskola tanárainak felkérésére az idei témanapon a Magyar Természetjáró Szövetség is részt vett, így négy előadáson, 35-35 percben meséltek kollégáink a szövetségben folyó izgalmas munkákról 7. és 8. osztályos diákoknak.

A tematikus előadások első részében kollégáink a hazai természetjárás mérföldköveiről, a turistajelzések és az Országos Kékkör kialakulásáról, a különböző kéktúrák sajátosságairól és érdekességeiről okították a nebulókat, természetesen izgalmas képek bemutatásával fűszerezve.

A második rész az aktuális tematikához jobban rácsatlakozva arról szólt, hogy a természetjárás és ezzel együtt a kéktúrázások során milyen fenntartható fejlődési célokat tudunk megvalósítani. Szóba került az egészséges életmód és a jólét kapcsolata a természetben töltött minőségi idővel, a felelős fogyasztás és termelés tekintetében a hulladékmentes természetjárás, valamint az ökológiai lábnyomunk csökkentésének és szárazföldi ökoszisztémák megismerésének lehetőségei túrázás közben.

Végül pedig kollégáink kitértek arra is, hogy a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése érdekében mennyire hasznos tud lenni bármelyik kéktúra szakasz, ahol megismerhetjük a Magyarország különböző szegleteiben található településeket, lakóinak életét.

A Magyar Természetjáró Szövetség bármilyen hasonló kezdeményezésben szívesen részt vesz, kollégáinkat az info@termeszetjaro.hu email címen lehet elérni iskolai előadások témakörében.