Hetedszer lett Daróczi Csaba az év legjobb természetfotósa

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Varázslatos Magyarország
Forrás:
Varázslatos Magyarország
2023. április 5.

Hetedszer lett Daróczi Csaba az év legjobb természetfotósa

Ilyen még nem volt a hazai természetfotózásban, ugyanis Daróczi Csaba mobiltelefonnal és akciókamerával készült képekkel nyerte meg a Varázslatos Magyarország természetfotós pályázatának 2022-es évadát.

2022-ben 13. alkalommal rendezték meg a Varázslatos Magyarország természetfotós pályázatot, a kilenc hónapon át tartó verseny legjobb fotósainak járó díjakat pedig április 4-én adták át a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében. Az esemény egyben a legjobb képekből összeállított kiállítás megnyitója is volt, amelyen 70 alkotó 209 képét nézhetik meg az érdeklődők.

A Varászlatos Magyarország megálmodója és alapítója Gaál Péter, aki szerette volna e pályázat keretein belül hazánk 10 nemzeti parkjára is felhívni a figyelmet. Így a pályázatra a fotósoknak úgy kell beküldeni a képeket, hogy meg kell jelölniük, melyik nemzeti park területén készítették azokat. És úgy tűnik, az ötlet bevált, ugyanis ma már sokkal többen ismerik név és elhelyezkedés szerint is a nemzeti parkjainkat, mint a pályázat előtt.

A díjátadón a köszöntőbeszédek után a pályázat történetének három legkiemelkedőbb fotósával, azaz az eddigi nyertesekkel tartottak egy kerekasztal-beszélgetést. A 13 évad alatt Máté Bencének, Daróczi Csabának és Potyó Imrének sikerült csak eddig megnyernie ezt a versenyt, velük beszélgetett Gundel Takács Gábor, a díjátadó műsorvezetője. A három nagy klasszis képeik mellett kulisszatitkokat is megosztottak velünk, majd az ünnepélyes átadón kiderült, kik lettek a kategóriák győztesei és hogyan alakult a 2022-es ranglista.

A beküldött fotókat ebben az évadban is egy szakmai zsűri pontozta, a meghirdetett kategóriák legjobbjait pedig minden hónapban díjazták.

A VM ZSŰRIJE A 2022-ES ÉVADBAN

Keleti Éva fotóművész, Máté Bence, Potyó Imre és Suhadya László természetfotósok, ifj. Vitray Tamás, a National Geographic Magyarország Magazin főszerkesztője, Szilágyi Attila természetvédelmi szakember és természetfotós, valamint Tóth Zsolt Marcell természetfilmes.

Az év végén összesített pontszámok alapján pedig idén hetedik alkalommal lett első a ranglistán Daróczi Csaba, így ő kapta meg A magyar természetfotó nagydíját, és vehette át az ezzel együtt járó Arany Daru szobrot is.

Ráadásul Csaba mindezt olyan fotókkal érte el, amelyek kizárólag mobiltelefonnal vagy GoPro akciókamerával készültek, ami óriási bravúr. A Kiskunság fotósa az egy évvel ezelőtti átadón jelentette be, hogy a zsűrizés után visszatér a versenyzők közé, és kizárólag „A Varázslatos Magyarország kompakt szemszögből” kategóriában fog indulni a már említett eszközökkel készült képeivel. Már a verseny folyamán lehetett látni – a beérkező képei színvonala alapján –, hogy Csaba tényleg komolyan vette ezt a kihívást, amit tulajdonképpen a Varázslatos Magyarország pályázatán belül saját magával szemben hirdetett meg.

A végeredmény pedig végül őt igazolta, ugyanis ezzel azt szerette volna megmutatni, hogy a fényképezőgép is csak egy eszköz, akár egy mobiltelefon, és a fotós szeme, ügyessége és kreativitása az, amely elengedhetetlen egy jó képhez.

A kerekasztal-beszélgetésen pedig elmondta, hogy alázat és szorgalom is szükséges ahhoz, hogy ilyen színvonalú képek születhessenek.

Csaba az 1990-es évek elejétől foglalkozik természetfotózással, és amikor 1994-ben Soldvadkertre költözött, akkor fedezte fel igazán a Kiskunságot fotós szemmel, amely a mai napig tartogat számára jobbnál jobb témákat. Közben egy könyve is megjelent erről a helyről, „Folyók gyermeke” címmel. Az átadón megkérdeztük tőle, hogy jövőre visszatér-e zsűrizni, vagy újra a versenyzők között lesz-e, és bevallotta, hogy inkább pályázóként szállna be ezúttal is a ringbe.

A ranglista második helyezettje Kaszás Norbert lett, aki már szintén sok éve pályázó a Varázslatos Magyarországon, és eddig a hatodik helyezés volt a legjobbja. Természetesen nagyon örült, a mostani eredménynek, mint mondta, számára megtisztelő Daróczi Csaba mögött második helyezettnek lenni. Helyezése mellé Norbi az Arany Daru szobor ezüst változatát vehette át.

A Dunakanyarban felnőtt Norbi 2004 óta fotózik, és nagyon szereti az absztrakt és a makró témákat, sokat kísérletezik a különböző kompozíciókkal, beállításokkal és világítással. Célja, hogy megállító erejű, gondolatokat, érzéseket kiváltó felvételeket készítsen, s hogy ráébresszen minket arra, hogy egy csodálatos világban élünk.

A harmadik helyezett Kocsis Ferenc lett, aki a pályázat kilenc kategóriájából hármat is megnyert, köztük a „Mozgásban a természet” elnevezésű videós kategóriát is. Ezen felül „A Varázslatos Magyarország egyéb állatai” és a National Geographic „Kedvenc színünk: a természet zöldje” című kategóriát.

Ferenc 2016 óta foglalkozik komolyan a fotózással és már 2018-ban pályázott a Varázslatos Magyarország versenyére. Neki is ez az eddigi legjobb eredménye, ugyanis korábban a negyedik helyezésig jutott, a tavalyi évadra pedig kitűzte, hogy szeretne ismét benne lenni a TOP5-ben, és amint látjuk, ez sikerült is neki. Ennek ellenére azt vallja, hogy a fényképezés elsősorban nem a díjakról szól. Azért fotózik, hogy képein keresztül megmutassa a természet szépségét, a fajok gazdagságát, a képeken való elmélkedés pedig mélyíti a mindennapok környezeti tudását, és erősíti a biodiverzitás fontosságának hangsúlyozását.

Fotói egy varázslatos világba repítik el a nézőit, nagyon kedveli az apró élőlények fényképezését, és úgy gondolja, hogy a kiemelkedő természetfotóhoz szükséges az, hogy a fotós jól ismerje a környezetét és a fajt, amit fotózni szeretne. Ferenc a harmadik helyezésért egy bronz Arany Daru szobrot is kapott az egyéb díjak mellett.

Az átadón kihirdették a következő, 2023-as évad indulását, amelyre április 6-tól lehet beküldeni képeket, és bejelentettek egy új zsűritagot is. Britta Jaschinski természetfotós és fotózsurnaliszta kapott felkérést a Varászlatos Magyarország szervezőitől, aki korunk egyik legbefolyásosabb fotográfusa, számos nemzetközi díjat, köztük az év fotóriportere címet is elnyerte. Munkája során gyakran veszélyes helyzetekben, alkalmanként rejtve, titokban dokumentálja a vadon élő állatok és a természet ellen elkövetett bűncselekményeket Nagy megtiszteltetés a magyar pályázatnak, hogy egy ilyen zsűritagot is sikerült megnyerni, hiszen Britta olyan nívós pályázatokon is zsűrizik, mint a német GDT természetfotós pályázat, a brit Wildlife Photographer of the Year és a World Press Photo pályázat.

Ha te is szeretnéd megmérettetni magad, akkor indulj te is a Varázslatos Magyarország pályázatán, a részleteket itt találod.

Potyó Imrét is sikerült pár szóra elcsípnünk az átadó után, aki már négyszer lett első helyezett a Varázslatos Magyarország pályázatán, és aki a 2022-es évadban a zsűriben foglalt helyet. Úgy tűnik, idén is a pontozók között lesz, Csabával ellentétben Imi nagyon szeret zsűrizni is, és mivel minden évben változik a pályázók köre, így mindig izgalmas és változatos a beérkező képanyag is, amit majd értékelnie kell a zsűrinek.

Végül mutatunk még pár képet a Varázslatos Magyarország pályázat 2022-es évadának legjobb képeiből, amelyeket az alábbi fotóra kattintva nézhettek meg. A pályázat összes díjazottjának névsorát pedig a kép alatt láthatjátok.

A fő kategóriák nyertesei

A Varázslatos Magyarország természeti szépségei

  1. Boronkai Miklós
  2. Kandolka Károly
  3. Kaszás Norbert

A Varázslatos Magyarország madarai

  1. Szomju László
  2. Cirkos Veronika
  3. Hati Tamás

A Varázslatos Magyarország egyéb állatai

  1. Kocsis Ferenc
  2. Micskó Zoltán
  3. Vass Szabolcs

A Varázslatos Magyarország kompakt szemszögből

  1. Daróczi Csaba
  2. Németh Lajos ifj.
  3. Oláh Attila
Az alkategóriák nyertesei

Ember a természetben

  1. Halmos Endre
  2. Németh Lajos ifj.
  3. Pászthy Dávid

Képek a nagyvilágból

  1. Horesnyík Ervin
  2. Kis Szilveszter
  3. Hati Tamás

Mozgásban a természet

  1. Kocsis Ferenc
  2. Pintér Henrietta
  3. Mayer Mária

Kedvenc színünk: a természet zöldje – National Geographic

  1. Kocsis Ferenc
  2. Völgyi István
  3. Dr. Barsi Ernő

Jeles napok – UNESCO

  1. Simay Attila
  2. Barta Andrea
  3. Mátraházi Tibor

Sokszínű Balaton-felvidék – Theodora

  1. Hencz Judit
  2. Ceglédi Ádám
  3. Borbély Krisztián
Különdíjak

Közönségszavazás győztese

  • Mátraházi Tibor

Varázslatos Magyarország Portfólió-díj

  • Ambrus Tímea
  • Szűcs Boldizsár

Ember a természetben – Metrirep-különdíj

  • Gaál Zoltán Péter: Szívbe zárva, avagy várom a párom c. képéért
  • Hencz Judit: Mélytó utca 22. c. képéért
  • Mayer Mária: A Keleti pályaudvar fecskéi c. képéért

naturArt-különdíj

  • Szűcs Boldizsár: Ungóliánt Valinorban c. képéért