Kánikulában kirándulni? Csak felkészülten!

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Ipoly Erdő Zrt.
2022. július 22.

Kánikulában kirándulni? Csak felkészülten!

Hasznos tippeket, tanácsokat osztunk meg, hogy nyári forróságban is élvezni tudjuk a természetjárást.

A nyári rekkenő hőségben sem kell lemondanunk feltétlenül a túrázásról, sőt! Az erdő, a szurdokok, a magasabban fekvő területek hűsítő levegője ilyenkor is felüdülést jelent, ám egy-egy kirándulás alaposabb felkészülést kíván.

  • Alapszabály: Mindig legyen nálunk megfelelő mennyiségű folyadék, ami a kánikulai napokon a szokásos adag dupláját is jelentheti. A víz mellett az izotóniás italok is kapjanak helyet a hátizsákban. Mindenképpen figyeljünk rá, hogy tiszta vizet vigyünk magunkkal, a cukrozott vagy alkoholos italok ilyenkor kerülendők.
  • Praktikus, ha nem a legnagyobb hőségben kelünk útra, az indulás időpontját a korai órákra érdemesebb időzíteni.
  • Tervezzünk tudatosan! A fizikai állapotunknak megfelelő nehézségű és hosszúságú útvonalat válasszunk, belekalkulálva azt is, hogy a nagy melegben gyorsabban kimerül az ember. Ilyenkor, hőség idején nagyon fontos, hogy ne válasszunk szintkülönbségekben gazdag túrát, törekedjünk arra, hogy az ösvények főként árnyékos helyeken, magasabban fekvő területeken helyezkedjenek el, érdemes forrásokat vagy településeket is beiktatni útvonalukba, hogy menet közben friss, hideg forrásvizet vagy frissítőt tudjunk magunkhoz venni.
  • Az sem mindegy mit csomagolunk elemózsiaként, nyáron inkább a könnyebb, a gyomrot kevésbé megterhelő, alacsony zsírtartalmú ételeket részesítsük előnyben. Tejterméket tartalmazó élelmet ne vigyünk magunkkal!


  • Válasszunk időjárásnak megfelelő ruházatot! Laza, légáteresztő, könnyű túraruházat, napellenző, sapka elengedhetetlen, a kullancsriasztó ajánlott kellék egy nyári túrához. Nadrágból is praktikus rövidebbet választani egy hosszabb zoknival párosítva, mely az esténkként a csalános szakaszokon tehetnek jó szolgálatot. Lábbeli esetén a túracipő javasolt, ugyanis ez kényelmes és egyúttal stabil viseletet fog számodra biztosítani.
  • Érdemes többszöri pihenőt beiktatni, a szervezetet megterheli a nagy meleg.
  • Végül, de nem utolsósorban, a jól megtervezett útvonal, a friss kiadású térkép, egy tájoló és a feltöltött mobiltelefon pedig évszaktól függetlenül minden alkalommal elengedhetetlen „kelléke” egy túrának.