Kéktúraszakkört indított egy általános iskola Telkiben

2023. szeptember 29.

Kéktúraszakkört indított egy általános iskola Telkiben

A Pipacsvirág Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola egy korábbi hagyományt újjáélesztve szervez közösségi kéktúrázást a felső tagozatosoknak. Ehhez kapcsolódóan a Magyar Természetjáró Szövetség képviselője az intézmény meghívására mintegy száz 11-12 éves gyereknek mesélt a híres kék útról.

A rendhagyó „kéktúra órát” szeptember 29-én délelőtt, az iskolai sportnap keretében tartotta Farkas Péter, az MTSZ kommunikációs és informatikai igazgatója, aki az Országos Kékkör mentén készült látványos képekkel illusztrálva avatta be a diákokat a kéktúrázás, illetve általában véve a túrázás rejtelmeibe, megismertetve velük többek között a turistajelzések rendszerét és a kéktúrázás szabályait is. A Gyermekkéktúra kiemelt figyelmet kapott, és az előadás után a tanulók szemügyre vehették a teljesítésért járó jelvényeket, valamint a hivatalos igazolófüzetet is.

A telki iskola egyik tanára, Kozma Anikó – aki egyébként eddig nem kéktúrázott, de cserkészként sokat kirándul – egy régebbi kezdeményezést elevenített fel, amikor a felsősök körében meghirdette a kéktúraszakkört, miután egy kollégájától hallott róla, hogy évekkel korábban már szerveztek ilyet az intézményben. A „kurzusra” végül kb. harmincan jelentkeztek, valamennyien 5-6. osztályos tanulók.

Nekik a 2023-24-es tanévben a tervek szerint négy nap kéktúrázásban lesz részük szervezett keretek között: először október 21-én, aztán jövő tavasszal egy-egy egynapos túrát tesznek a kék sáv jelzésen Telkitől nem messze. A legnagyobb kaland majd júniusban vár rájuk, amikor két tanítási napot tölthetnek gyaloglással az Országos Kéktúra valamelyik távolabbi szakaszán, kint is éjszakázva közben. Az igazolófüzetet beszerezniük, illetve bélyegezniük nem lesz kötelező.

A túrázás egyébként nem ismeretlen elfoglaltság az iskola diákjai számára, hetente egyszer ugyanis két testnevelés és egy másik, témájában a természethez kapcsolható órát összevonva a szabadban töltik a tanítási nap egy részét. Ezt jelentősen megkönnyíti, hogy a kb. háromezer lakosú Telki a Budai-hegység legmagasabb hegye, a Nagy-Kopasz lábánál fekszik, így számtalan jelzett turistaút kanyarog a közvetlen közelében.