MTSZ 110 emléktúra Esztergomban

2023. november 8.

MTSZ 110 emléktúra Esztergomban

A több mint negyedszázados hagyománnyal rendelkező teljesítménytúra idén az MTSZ 110 emléktúra sorozathoz kapcsolódott.

Az esztergomi Meteor Természetbarát Egyesület által szervezett XXVI. Esztergomi IVV Teljesítménytúrán három útvonal, 10, 20 és 25 km közül választhattak a résztvevők. A szeptember 9-i túrán 117-en indultak útnak, köztük 20 gyermek is. A legkedveltebb táv a 20 km volt, amelyre 57-en vállalkoztak. A 10 km-en 29-en, a 25 km-en 31-en vettek részt.

A túrára több egyesületből is érkeztek résztvevők: Tápiószele Természetbarát Klubból és a Székesfehérvár-Abáról Revitál 2020 SE Túraszakosztályból. Itt voltak Dorogról a Petőfi iskola diákjai, valamint túrázók Sopronból, Tatáról, Tatabányáról, Párkányból, Budapestről, Mórról, Ácsról, Vértesszőlősről, Komáromból (Szlovákia) és Esztergomból is.

A túra Esztergom vasútállomásról indult. Mindhárom útvonal érintette a Vaskapu alatt elhelyezkedő Hármas- sziklát és a Vaskapu menedékházat, ahol az első ellenőrzőpont volt. A Vaskapuból a városra és a környező településekre nyíló szép kilátásban gyönyörködhettünk. A 10 km-es táv résztvevői a Babits Mihály-villa felé indulva a városon keresztül tértek vissza a célba. A 20 és a 25 km-es táv résztvevői a Fári-kút felé vették az irányt, majd onnantól a két útvonal elvált egymástól.

A 25 km-es táv tett egy kitérőt tett Búbánatvölgybe a Kerek-tóig, ahonnan a Majális-forrás érintésével újra becsatlakoztak a 20 km-es táv útvonalába. A két táv az Enyedi halála érintésével érkezett a Barátkút erdészházhoz. Innen tovább a Hegymeg, Csurgó-kút, Szent Orbán-kápolna, Szent Anna (Csalamádé) temető érintésével értek a célba. A célban a résztvevőket zsíroskenyér partival, az ellenőrzőpontokon müzlivel és csokoládéval vártuk.

Minden túrázó kézhez kapta a túra oklevelét, rajta a jubileumi MTSZ 110-pecséttel. Az előnevezők hozzájuthattak az MTSZ 110 emléktúra sorozat Jubileumi Emléklaphoz nyomtatott formában is.

Wagensommer Ferenc elnök
Meteor Természetbarát Egyesület