MTSZ110: Túrázzunk-kiránduljunk-ünnepeljünk aktívan együtt!

2023. május 11.

MTSZ110: Túrázzunk-kiránduljunk-ünnepeljünk aktívan együtt!

1913 novemberében tömörültek először szövetségbe a turistasággal foglalkozó hazai egyesületek. Idén nemcsak e jeles esemény napján, azaz november 30-án szeretnénk ünnepelni, hanem májustól decemberig a 110 évvel ezelőtti elődök elszántságával, aktívan és közösen. Ezzel a céllal indítjuk útjára az MTSZ 110 emléktúra sorozatot.

1873. augusztus 10-én alakult meg Tátrafüreden - a hasonló egyesületek sorában a világon hetedikként - az első hazai turistaszervezet, a Magyarországi Kárpátegylet (az 1881-es névváltoztatás után Magyarországi Kárpát Egyesület). Ennek működési területe kezdetben csak a Magas-Tátrára korlátozódott. Később, a turistaság terjedésének következtében egyre nagyobb igény mutatkozott arra, hogy az ország más területein is alakuljanak osztályai, hogy a környékükön lévő, túrázásra alkalmas területeket kiépítsék. De alapítottak új egyesületeket is, amelyek az MKE-ből való kiválással vagy önállóan megalakulva szintén ebből a célból jöttek létre (Magyar Turista Egyesület, Erdélyi Kárpát Egyesület, Mecsek Egyesület).

Az 1910-es évek elején fogalmazódott meg annak az igénye, hogy a turistasággal foglalkozó hazai egyesületek szövetséget alkossanak. Hosszas előkészületek után, végül 1913. november 30-án zajlott le az alakuló közgyűlés. Ezt az országos civil szervezetet kezdetben Magyar Turista Szövetségnek, később Magyar Természetbarát Szövetségnek, 2012 óta óta pedig Magyar Természetjáró Szövetségnek nevezzük.

A 110 éves évforduló alkalmából, és ennek megünneplésére egy egész éven átívelő eseménysorozatot tervezünk a tagszervezeteink aktív bevonásával. Kérünk és biztatunk mindenkit, hogy 1-1 túranap (emléktúra) szervezésével csatlakozzon az eseménysorozathoz.

Az emléktúrákkal kapcsolatos tudnivalókról minden információ megtalálható ezen az oldalunkon:


Ha szeretnél többet olvasni a Magyar Természetjáró Szövetség történetáről, kattints erre az oldalunkra!