Sikeresen zárult a túravezetői tanfolyam Sopronban

2023. augusztus 15.

Sikeresen zárult a túravezetői tanfolyam Sopronban

A Soproni Vándorok Túraegylet által szervezett, és a Magyar Természetjáró Szövetség képzési rendszerében zajló gyalogos bronzjelvényes túravezetői tanfolyam bő fél éves elméleti és gyakorlati képzés után júniusban fejeződött be.

A 2020 elején alakult soproni egyesület teljesítmény- és természetismereti túrák szervezése, valamint a Soproni-hegységben végezett jelzésfestő munkák után még nagyobb fába vágta fejszéjét: MTSZ-es túravezetői tanfolyamot szervezett. A hét hónap tapasztalatairól és az egyesület munkájáról Tömördy Szabolcs, a Soproni Vándorok Túraegylet elnöke számol be az alábbiakban.

A tanfolyam

Régi vágyunk teljesült 2022-ben a Magyar Természetjáró Szövetség képzéseként megvalósult Gyalogos Bronzjelvényes Túravezetői tanfolyam indításával. A képzés szervezése sok új kihívást tartogatott a csapatunknak, de végeredményben mind az oktatók, mind a tanulók kellemes tapasztalatokkal, jó élményekkel és rengeteg ismeretanyaggal gazdagodtak. A tanfolyam megszervezéséhez sok segítséget, támogatást kaptunk az MTSZ Oktatási bizottságától.

A képzést 2022 novemberében kezdtük, és 2023 júniusában fejeztük be. 23 fő jelentkezett a tanfolyamra, közülük 22-en sikeres vizsgát tettek. A résztvevők lelkesen és lelkiismeretesen végezték el a képzéssel járó kihívásokat, miközben nagyon jó kis közösség kovácsolódott össze a tanfolyam során.

A jelentkezők nagy része Sopron városából és vonzáskörzetéből jött, de volt több, Dunántúlról érkezett hallgatónk is. A képzés hibrid rendszerrel működött, kéthetente tantermi oktatással, melyet online is tudtak követni a résztvevők. Rengeteg gyakorlótúrát tartottunk, ahol a hallgatók tesztelhették például az elméletben leadott térképismeretet. Ahogy nincs két egyforma ember, úgy nincs két azonos tudással rendelkező túravezető hallgató se. A mi feladatunk volt megfelelő szintre hozni a kevesebb gyakorlattal és természetjáró ismerettel rendelkezőket. A jelzésfestő munkálatokat Balf és Fertőrákos közt végeztük, melynek eredményeképpen a piros sáv egy része újult meg a segítségükkel.

A képzés nekünk is tartogatott kihívásokat, nagy lelkesedéssel vágtunk bele a „Szalamandrák nyomában” tájékozódási túraverseny szervezésébe. Új tapasztalatokkal gazdagodtunk a természetjárás ezen izgalmas területén is. A hallgatókat igyekeztünk legjobb tudásunk szerint felkészíteni a vizsgákra. Nem csak gyakorlótúrákon vehettek részt, de egy bakonyi hosszú hétvégét is eltöltöttünk együtt, ahol a fejlesztendő területekre koncentrálva segítettük felkészülésüket.

A tanfolyam még javában tartott, de már kaptuk az érdeklődő megkereséseket a következő képzés indításával kapcsolatban, mely nagyon megtisztelő egyesületünk és oktatóink számára egyaránt. Fárasztó, de élményekben, pozitív visszajelzésekben gazdag 7 hónapon vagyunk túl. Élveztük a szervezést, az ismeretek megosztását. Tervezzük, hogy tovább folytatjuk a tanfolyamok szervezését. Terveink szerint 2 év múlva indítanánk a következő túravezetői tanfolyamot, addig is jöhetnek az alapképzések a „Vándorok Akadémiáján”.

Az egyesületről

A Soproni Vándorok Túraegylet viszonylag fiatal, 2020 elején alakult 12 alapító taggal. Nem a hagyományos, nagy taglétszámú egyesületben gondolkodtunk, hanem egy családias, de hatékony csapat kialakítása volt a cél. Az egyesület alapcéljai között szerepel a természet szeretetére nevelés, a természeti értékek bemutatása és a természetvédelem (környezettudatosság, fenntarthatóság, szemétgyűjtés stb.)

A covid lezárások miatt mindjárt az első évben nehézségekbe ütköztünk a rendezvények betiltása miatt. Ezt áthidalva kezdetben egyénileg, illetve családosan bejárható túrákat, kvíztúrákat szerveztünk, melyeket a Sopronban élők és a rendezvényekre messzebbről érkezők nagy szeretettel és érdeklődéssel fogadtak. Az első lezárás megszűnését követően a Forrástól forrásig teljesítménytúra nagy népszerűségnek örvendett, hiszen végre közösségi program keretében szabadulhattak ki az emberek az otthonaikból. Hasonlóan sikeres volt a Kilátók napi TT is.

Azóta is folyamatosan szervezünk különböző rendezvényeket kicsiknek és nagyoknak. Évente 16-20 eseményt szervezünk, és mindenki kiveszi a részét a teendőkből. A teljesítménytúrák, kvíz túrák és mesés túrák a leglátogatottabb események. Mindezek mellett azt tapasztaltuk, hogy az ismeretterjesztő túrákra is nagy igény van. Így egyre több természetismereti túrát tartunk, ahol az érdeklődőknek a helyi természeti értékek bemutatását helyezzük előtérbe a túrázás mellett. A gyerekek számára évről-évre szervezünk nyaranta Vándortábort, ahol szakképzett túravezetők vezetik be a kicsiket a túrázás rejtelmeibe.

Az egyesület tagjai az alapítástól kezdve rendszeresen részt vesznek a Soproni-hegység jelzésfestő munkálataiban is.