Természetjáró arcképcsarnok: Hanák Kolos

2023. április 20.

Természetjáró arcképcsarnok: Hanák Kolos

A Mátra kalauz írójának nevét turistaegyesület, teljesítménytúra és kilátó is őrzi napjainkban.

Ezek helyileg mind a Mátrában keresendőek, ugyanis Hanák Kolos (1851-1923) gyerekkorától kezdve fiatal felnőtt és időskorú életének legfontosabb időszakait itt töltötte. Elemi tanulmányait Szurdokpüspökiben végezte, onnan folytatta a gimnáziumot Gyöngyösön, Egerben és Pozsonyban. Jogásznak tanult Budapesten és Egerben, majd a bírói, valamint a köz- és váltóügyvédi vizsgái megszerzése után Gyöngyösön indult el a szakmai ranglétrán. Ennek csúcsa a budapesti ítélőtábla és a kúria bírói pozíciója volt. A jog tudományán kívül politikai érdeklődése miatt a Gyöngyös című napilapot is szerkesztette.

A természetjárásban végzett aktív tevékenysége már 1886-ban nyomon követhető, amikortól írásaival népszerűsítette a Mátrát. 1887-ben megalapította és elnöke volt hosszú évekig a Kárpát Turistaegylet Mátra Osztályának, majd fontos szerepet vállalt a Magyar Turista Egyesület létrehozásában. Ez utóbbinak 1913-tól tiszteletbeli tagjává választották.

Nemcsak az első jelzett mátrai turistautakat és a Csörgő-patak feltárását köszönhetjük neki, hiszen nevéhez fűződik az egykori Benén (ma Mátrafüred) épült autóút is. 1880-tól abasári földeket vásárolt, és közel húsz év kitartó munkája után a köves és irtásos területből mintagazdaságot varázsolt. Az 1888-ban írt Mátra Kalauzt a későbbi évek során Mátra és Gyöngyös kalauz néven dolgozták át.