Vöröslik a táj a pipacsoktól

Szerző:
Pálvölgyi Krisztina / TM
2023. június 19.

Vöröslik a táj a pipacsoktól

Nincsen nyár pipacs nélkül. A májustól augusztusig virágzó lángvörös vadvirág sokunk kedvence, és hálás fotótéma. Összeszedtünk nektek egy csokorra való gyönyörű pipacsos képet, hogy ti is gyönyörködhessetek bennük.

A szántók és utak szélén, parlagokon növő pipacs egy közönséges gyom, mégis sokunkat elvarázsol a látványa, főként, ha tengerként hullámzik és vöröslik a réteken, akárcsak Garami Ágnes itt látható felvételén, amelyet a Tapolcai-medencében készített, háttérben a Badacsonnyal.

A pipacs (Papaver rhoeas) a boglárkavirágúak rendjébe és a mákfélék családjába tartozó vadvirág, mégsem érdemes szedni belőle, mert nagyon hamar elhervad, hazáig se bírná ki. Viszont létezik dísznövényként nemesített változata is, így ha otthonod közelében is gyönyörködnél benne, ültess belőle a kertedbe, vagy akár egy balkonládába az erkélyedre, ha kellő napfényt kap, és jól érzi magát, egész nyáron virágozni fog. A vadmákként is ismert pipacsnak sok népies neve van, szólítják pipacsmáknak, büdös máknak, lúdmáknak, pitypalatyvirágnak, de a legérdekesebb talán a czúczik elnevezés.

De most jöjjenek a képek, és ha szeretnétek hasonlóan szép látványban részesülni, akkor húzzatok túracipőt, és irány a természet, a képek alapján még tippeket is kaphattok, merre érdemes indulnotok.


Koncz-Bisztricz Tamás ezt a gyönyörű vegyes vadvirágos képét Bugacon készítette. A fiatal természetfotós fiúval egy interjút is készítettünk, amit ide kattintva olvashattok.


Kálovics Enikő pipacsai a zala megyei Újudvaron ágaskodnak az ég felé.


Galgóczy Katalintól, aki egy egész pipacsos sorozatot készített Tárnokon, két képet is mutatunk nektek.

Katalin második, festői képén egész közelről vehetjük szemügyre a tűzpiros szirmokat. További képeit ide kattintva nézheted meg

Körmendy Zizitől két izgalmas multiexpozíciós képet is mutatunk, amit Tárnok határában készített. Zizi, aki nagyon szeret játszani a technikával, mindkét fotóján két kép lett egymásra fotózva, aminek olyan hatása lett, mintha impresszionista festményeket látnánk. Zizi további képeit ide kattintva nézheted meg.

Tarnóczi Fédra a borsod megyei Alsózsolcán készítette pipacsos képét, aminek a találó MerengŐ címet adta.

Lévai Zsuzsa a Balaton-felvidéken a Szent György-heggyel a háttérben fotózta meg ezt a gyönyörű pipacstengert.

Melovics László fotójának is egészen különleges hangulata van, természetesen itt is egy pipacs a főszereplő. Csanyteleknél a csatorna mellett, madarak cserkelése közben került teleobjektívje fókuszába ez a vöröslő vadvirág. László további szép képeit közösségi oldalán, ide kattintva nézheted meg.

Ravasz Balázsnál szintén nehéz eldönteni, hogy egy festményt látunk, vagy egy fotót. Mintha sok-sok festékpöttyből állt volna össze a kép. Természetesen ez is fotó, Balázs egy nem szokványos szögből, drón segítségével, felülről örökítette meg a budapesti 18. kerület egyik pipacsmezejét. Balázs további képet ide kattintva nézheted meg.

Tálos Csaba Pápa mellett készült hangulatos képén még bimbós és frissen kinyílt pipacsok fürdőznek a napfényben.

Papdi Balázs két gyönyörű felvételével zárjuk összeállításunkat. A Szeged mellett készült képek közül az elsőn a pipacsok egybefüggő vöröslő rétegéből az egyik játékosan tör bele az ég kékjébe, amitől igazán vidám hangulata lett ennek a fotónak.

Záróképünkön pedig mi más lehetne, mint egy naplementében pompázó pipacsmező. A Szegedet és környékét rendszeresen fényképező Papdi Balázs további pipacsos képeit ide kattintva nézheted meg, de érdemes őt követni fotós közösségi oldalán is, mert rengeteg szép képével találkozhatsz ott is.

Köszönjük a képeket a fotósoknak!