Kritikus tömeg a hármashatár-hegyi útjelzővezető találkozón

2023. február 21.

Kritikus tömeg a hármashatár-hegyi útjelzővezető találkozón

A Magyar Természetjáró Szövetség 2023. január 28–29-én rendezte meg a hármashatár-hegyi Rotter Lajos turistaházban az útjelzővezetők találkozóját.

Három online év után adódott lehetőség végre a személyes tapasztalatcserére az ország jelzésfestői számára. Az eseményre 45-en jelentkeztek, ami egyben telt házat is jelentett, online pedig további 18-an követték az eseményeket. A szombaton 13:00 órától kezdődő szakmai program az alábbi témákat foglalta magában:

  • a turistautak jelenlegi helyzete Magyarországon;
  • turistautak nyilvántartása;
  • a 2022. évi jelzésfestés-pályázat eredményei;
  • ellenőri tapasztalatok.

A fentieken túl, a korábbi években megszokott módon kihirdették a február 1-jén induló 2023. évi jelzésfestés pályázatot, és a résztvevők megismerkedhettek a megújult online pályázati felülettel is.

Az MTSZ Turistaút Szakbizottsága a 2023-as pályázat során elvárt szakmai feltételekről, valamint a megújuló szakmai füzetről tartott előadást, mely után érzelmektől sem mentes, élénk eszmecsere alakult ki szakmai kérdésekben. Hisszük, hogy a korrekt, mederben tartott vita mindig előrevisz egy közösséget, a vacsora közeledtével ezúttal is megbékéltek a felek. A kiadós bográcsos egytálétel és a szomjoltás után az este további lehetőséget nyújtott a kötetlen beszélgetésekre, amit ki is használtak a másnapig maradók.

Vasárnap délelőtt az érdeklődők szakmai workshopon vehettek részt, amelyet az MTSZ elnökségének két tagja, Csiba Ágoston és Klenczner István tartott a jelzések festékszórós kivitelezéséről. Az előadók bemutatták, hogy a kellő precizitással használt festékspray gyorsíthatja a munkavégzést, de csak megfelelő gyakorlattal és körültekintéssel érhető el a pályázatban elvárt minőség.

Ezután Balázs Lászlónak, a Turistaút Szakbizottság oszlopos tagjának a vezetésével szaktúrára indultak a résztvevők, ahol a turistaút-csomópontok helyes kialakításának lehetőségeit modellezték az előnyök-hátrányok és az egyértelműségi szempontok alapján. A túra végeztével új impulzusokkal a tarsolyunkban intettünk búcsút a résztvevőknek.